Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A kormány segíteni akar abban, hogy a Dunaferr az egész ágazatot sújtó piaci nehézségek közepette fenn tudja tartani azt a sikeres tevékenységet, amelyet az előző években folytatott - jelentette be Kiss Péter csütörtökön Dunaújvárosban. A kancelláriaminiszter sajtótájékoztatón elmondta: az ágazat egészében általában - és nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában - mintegy húsz százalékot meghaladó a piaci megrendelések csökkenése.
Vágólapra másolva!

A Dunaferrnek ehhez alkalmazkodnia kell - mondta a miniszter, hozzátéve: "a kormány pedig a megelőző hetekben, a Dunaferr kezdeményezését követően, tárgyalássorozatot indított el, és megbízta a Magyar Fejlesztési Bankot, valamint a nemzeti fejlesztési gazdasági minisztert, hogy készítsen elő egy olyan csomagot, amely erre a célra alkalmas".

Ez a program három pillérből áll, és várhatóan a jövő héten dönt a kormány - tette hozzá Kiss Péter. Az első pillér az a 9-10 milliárd forintos nagyságrendű hitel- és garanciakezdeményezés, amelyet a Dunaferr tett.

Ennek szakmai részleteit most vizsgálják abból a szempontból, hogy miként tudja elősegíteni a megfelelő beszállítói kör fenntartását és a beszállítói tartozások kiegyenlítését. A segítő csomag második lépése a "közös, távlatos gondolkodás", hiszen az év végével letelik a Dunaferr és a kormány közötti privatizációs szerződés.

"Lehetségesnek tartjuk e szerződésnek - elsősorban a foglalkoztatásra és a tevékenység fenntartására irányuló elemek hangsúlyozása melletti - folytatását." Ez azonban pozíciós tárgyalást igényel a felek között - mondta Kiss Péter. A csomag harmadik elemeként az átmeneti helyzetre vonatkozó külön segítséget nevezte meg a kancelláriaminiszter. Mint mondta, "az erre vonatkozó feladat megoldása a szociális tárca feladata".

A miniszterelnök felhatalmazása alapján a jövő héten a gazdasági, a szociális és a pénzügyi tárca vezetői hozzák meg a döntést a három elemből képzett támogató, segítő csomagról, a részletekről pedig a szakértők folyamatosan tárgyalnak a Dunaferr képviselőivel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről