Csányi Sándor: Csak a mostaninál sokkal gyengébb forint hozhat tömeges bedőlést

Vágólapra másolva!
A válság 2011 környékén érhet véget - mondta a Figyelőnek Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a mostaninál sokkal gyengébb forint kellene ahhoz, hogy a devizahitelek tömegesen bedőljenek.
Vágólapra másolva!

Csányi Sándor nehéz évet tudhat a maga mögött. A válságban az általa vezetett OTP és a részint tulajdonában lévő Mol is sokat veszített értékéből. A bankvezér ugyanakkor nehéz körülmények között is talált pozitívumot szakmájában. "A rossz hírek szinte mindennapossá váltak. Sokat öregedtem, de tanultam is. Ugyanakkor jó érzés, hogy amikor szükség van rá, az ember még mindig képes 16 órát intenzíven dolgozni." - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezréigazgatója a Figyelőnek adott interjújában.

Az OTP első embere szerint lassan fog javulni helyzet, közben feszített munkatempóra lesz szükség, de 2011 körül véget érhet a krízis. A banknál nincs szükség rendkívüli intézkedésre, ugyanakkor nem zárta ki, hogy a közeli jövőben meglepetéssel állnak elő. A bankvezér hangsúlyozta, az OTP minden szempontból rendben van. Az OTP-nek sem likviditásbeli, sem eszközoldali problémái nincsenek, ráadásul már látják a krízis hatását a bankra. Csányi arra számít, hogy az OTP ebben az évben a legjobb 5 százalékban fog végezni a bankok mezőnyében. Csányi szerint ez annak köszönhető, hogy a bank jóval előbb elkezdett foglalkozni likviditásával, mint a többi pénzintézet, hiszen a Garanciát ennek szellemében adták el.

A jenhitelezéssel kapcsolatban Csányi kifejtette, a szóban konstrukciók aránya az OTP portfóliójában egyrészt periférikus, körülbelül 4 százalék. "Másrészt, ha kiszámoljuk majd a hitelek teljes futamidejére, hogy mivel jártak jobban az ügyfelek, jennel vagy svájci frankkal, könnyen lehet, hogy a jen lesz a nyerő. A jenhiteleknél még ma is alacsonyabb az ügyfelek szempontjából a törlesztés, mint ha forintban hiteleztünk volna" - mondta a bankvezér, aki a devizahotelezéssel kapcsolatban kieemlte, csak a mostaninál sokkal gyengébb forint mellett kell kell a devizahitelek tömeges bedőlésével számolni.