Drágulás jöhet a lapostévépiacon

Vágólapra másolva!
Januártól drágulhatnak a szórakoztatóelektronikai cikkek. A fejlett piacokon 10-15 százalékos, Magyarországon mérsékeltebb áremelkedésre lehet számítani - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A globális válság a magyarországi karácsonyi szezont még nem befolyásolja számottevően, részben azért, mert a lakosság leginkább erre az időszakra időzíti a nagyobb értékű berendezések, így példul a televíziók, videokamerák, fényképezőgépek berendezések vásárlását. A kereslet érdemi visszaesésére és drágulásra januártól lehet számítani - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Német Csongor, a Sony Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója.

Ágazati szakértői becslése szerint a fejlett országokban - elsősorban a devizaárfolyamok változása miatt - 10-15 százalékos áremelkedés várható 2009-ben, főként a lapos tévék, notebookok és kamerák esetében. Egyes szakértők szerint a fejlett piacokon a krízis mérsékli az autók iránti keresletet, ám a műszaki cikkek piacát kedvezően befolyásolhatja. Sokan ugyanis a legnagyobb kiadásokat visszafogják, és kényelmet szolgáló cikkeket, péládul elektronikai termékeket vásárolnak. Magyarországon más a helyzet, a lakosság ugyanis - a külföldi példákkal ellentétben - nem az otthonán kívüli szórakozáson spórol, hanem épp a műszaki cikkek beszerzésének elhalasztásával igyekszik csökkenteni kiadásait.

A hazai piacon egyébként mérsékeltebb drágulás várható. Bár számos gyártó jelezte, hogy részben az euró erősödése miatt 10-15 százalékkal emeli majd árait, ám ebből az erős verseny miatt csak 5 százalék marad meg, a fennmaradó részt pedig várhatóan lenyelik a kereskedők és az importőrök