Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyárbezárásokra kényszerül a Wienerberger

Vágólapra másolva!
A magyar leányvállalattal is rendelkező osztrák Wienerberger rossz negyedévet zárt, ezért a világ legnagyobb téglaipari vállalat számos gyárára tesz lakatot.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi válság és a gazdasági lassulás alaposan betett a világ legnagyobb téglaipari vállalatátána: a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező osztrák Wienerberger-csoport eredménye az év harmadik negyedévben 23 százalékkal 129,1 millió euróra esett, az árbevétel pedig az egy évvl korábbi 662 millió euróról 663,2 millió euróra nőptt, gyakorlatilag stagnált. A romló világgazdasági körülmények miatt a csoport arra számít, hogy az EBITDA-csökkenés az év végére elérheti a 20 százalékot is, míg korábban 15 százalékos visszaesésre számítottak.

A társaság prognózisa szerint a pénzügyi válság reálgazdaságra gyakorolt hatása még erőteljesebb lesz, s ennek következményei nem korlátozódnak csak Nyugat-Európára, a kontinens keleti régiói is kezdik mutatni a gazdasági gyengülés jeleit. Mindamellett a harmadik negyedben még jobban szerepelt a kelet-európai térség: a bevétel a feltörekvő európai országokban 17 százalékkal nőtt, ellensúlyozván az Egyesült Államokban elszenvedett 30 százalékos visszaesést. Az EBITDA-eredmény azonban a kelet-európai országokban is esett, 10 százalékkal.

A kedvezőtlen folyamatok miatt a csoport még az idén bezár, illetve átmenetileg nem üzemeltet 27 gyárat a világszerte meglévő 200-ból - elsősorban régi, korszerűtlen üzemeket -, a döntés 1400 munkahelyet érint. Ugyanakkor végigviszik a már megkezdett beruházásokat, ezekre összesen 180 millió eurót szánnak jövőre, az előző évek 250 milliós beruházásaival szemben.

A Wienerberger magyarországi cégénél idén augusztusban azt közölték, hogy a több mint 700 főt foglalkoztató Wienerberger Téglaipari Zrt.-nél lezárult a 70 fős létszámleépítés. A folyamat májusban kezdődött, a cégcsoport optimalizálási programjának keretében a korszerű telephelyeket tartják meg, az elavultakat bezárják. Az elbocsátások a pannonhalmi és a törökbálinti telephelyet érintették, de a társaság megpróbálja tovább üzemeltetni azokat részben kereskedelmi céllal, részben az elbocsátott dolgozók új tevékenységéhez szükséges bérleti lehetőségként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről