A horvát kisbefektetők is eladják a Molnak INA-papírjaikat

Vágólapra másolva!
Képekkel illusztrált horvát sajtóbeszámolók szerint csütörtökön "kilométeres sorban" álltak Zágrábban a kisbefektetők, hogy a pénteki ajánlatzárás előtt egy nappal értékesítsék a Molnak INA-részvényeiket, amelyek ára a zágrábi tőzsdén tovább zuhant.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A hét elején először az intézményi befektetők hozták nyilvánosságra döntésüket, hogy a Mol által kínált 2800 kunás áron eladják a horvát olajtársaságban lévő értékpapírjaikat, majd a háborús veteránok 7 százalékot birtokló alapja is az eladás mellett döntött.

Csütörtökön már a kisrészvényesek is tömegesen akartak megválni papírjaiktól. A horvát központi elszámolóház (SDA) irodaháza előtt végeláthatatlan sorokban kígyóztak a kisbefektetők, akik szintén eladni szándékoztak INA-részvényeiket. A Javno hírportál beszámolója szerint már reggel 8 órakor 250 ember állt sorban az SDA bejáratánál.

A szeptember 5-ei nyilvános ajánlattétel után kezdetben csak nagyon csekély számban kínálták fel a részvényesek papírjaikat a Molnak, a horvát sajtóban egyenesen nyilvános blamázsként emlegették a magyar cég ajánlatát. Az elszámolóház igazgatósági elnöke már akkor azt jósolta, hogy az utolsó 10 napban várható a részvényesek rohama, és igazát alátámasztja, hogy a múlt hét vége óta folyamatosan többszöröződik a letétbe helyezett részvények darabszáma.

Az SDA weblapjának csütörtök esti adatai szerint a nyilvános ajánlattétel utolsó napjáig 358 350 darab értékpapírt ajánlottak fel tulajdonosaik, vagyis az előző naphoz képest mintegy 100 ezerrel többet. A mostani mennyiség a teljes részvénypakett mintegy 3,6 százalékát jelenti, így a Mol az eddig birtokában lévő 25 százalékos részvényhányadon, és a veteránok által kínált 7 százalékon felül összesen több mint 35 százalékot szinte biztosan a kezében tudhat.

Bár korábban az intézményi alapok és a veteránok is élesen kritizálták a magyar olajcég árajánlatát, az elmúlt hét végén gyökeres fordulat állt be, miután a zágrábi tőzsdén is zuhanni kezdett a részvények és így az INA papírjainak árfolyama. Csütörtökön már jócskán a Mol 2800 kunás ajánlata alatt zárt a tőzsde, az INA papírjai az előző napi értéknél 6,4 százalékkal kevesebbet értek, záróáruk 2550 kuna volt.