Száz dollár felé araszol az olajár

Vágólapra másolva!
Hétfőn több mint 4 dollárral csökkent a kőolaj ára, miután a Gustav hurrikán lanyhulva érte el Louisiana partjait, ezért a kőolaj reggeli drágulásából olcsóbbodás lett. Az oroszok eközben rákapcsoltak a kitermelésben.
Vágólapra másolva!

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent októberi lejárata 4,64 dollár csökkenéssel 109,41 dolláron fejezte be a napot.

Hétfőn a NYMEX zárva volt, a nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, októberi határidőre közép-európai idő szerint este 21 órakor hordónként (159 liter) 111,22 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 4,64 dollárral olcsóbb a pénteki New York-i zárónál.

Az oroszok mindeközben rátettek egy lapáttal: augusztusban idei legmagasabb szintjére nőtt a kőolaj kitermelése Oroszországban, az export viszont 2004 óta a legalacsonyabbra csökkent, miután az olajcégek többet finomítanak otthon az olajkivitelt terhelő tetemes vámok miatt. Az energiaügyi minisztérium hétfőn ismertetett adatai szerint a kitermelés napi 9,82 millió hordóra emelkedett augusztusban a júliusi napi 9,78 millió hordóról, míg az export napi 3,96 millió hordóra csökkent 4,2 millióról.

Az orosz kormány az idei év eleje óta különböző intézkedésekkel - egyebek mellett adókedvezményekkel - igyekezett megállítani a kitermelés csökkenését, ezek szerint sikerrel, bár az olajipari vállalatok szerint több ösztönzőre van szükség, hogy érdemes legyen új mezőkbe beruházni.