Javult a feldolgozóipar teljesítménye

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 52,1 százalék, ami 0,4 százalékponttal nagyobb ütemű feldolgozóipari növekedést jelez a júliusi szinthez képest - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az idei augusztusi BMI 1,3 százalékponttal haladja meg a 2007. augusztusit, ugyanakkor az index 0,3 százalékponttal kisebb teljesítményjavulást mutat az előző három év azonos időszaki átlagértékénél.

Az MLBKT az augusztusi részindexek közül az új megrendelések szintjét emeli ki: az index 56,6 százalékos növekedése 5,2 százalékponttal haladja meg az előző havi értéket. Azonos időszakban mérve utoljára 2002-ben volt hasonlóan magas a mutató - teszik hozzá.

A beszerzési mennyiség 2,2 százalékos növekedést produkált augusztusban, elérte az 51,3 százalékos index-értéket. Ez alacsonyabb az összes 1999. óta mért adatnál.

Szintén 2,2 százalékponttal lassult a termelési mennyiség indexének növekedése, 51,6 százalékos szintje nem éri el az előző három év 55,2 százalékos átlagát sem. A felmérés készítői szerint azonban némi bizakodásra adhat okot a harmadik negyedév eddigi, 52,7 százalékos teljesítménye, ami 1,4 százalékkal magasabb a 2007-es érteknél.

A beszerzési árak 61 százalékos indexe 5,5 százalékponttal marad el a júliusitól. Az árindex májusi 68,7 százalékos idei csúcsértékéhez képest az augusztusi számít a legalacsonyabbnak.

A felmérésben résztvevő feldolgozóipari vállalatok körében 1,5 százalékponttal romlott a szállítási, átfutási idő mutatója, a 49,7 százalékos index ezzel megszakította a március óta tapasztalható rövidülési tendenciát.

A vásárolt készletek 50,7 százalékos indexe 3,2 százalékponttal marad el az előző havitól, ami az idei év második leggyengébb mutatójának számít. Ráadásul, nagy mértékben, 4,4 százalékponttal kisebb mint az adott időszak előző három évének átlaga.

A késztermék készletek szintjében növekedést mért az MLBKT: az 53 százalékos augusztusi index 1 százalékponttal haladja meg az előző havit és az ebben az időszakban megszokott szinten áll.

A társaság szerint a külpiaci mutatók a júliusi ütemnél gyorsabban javultak augusztusban.

Az augusztusi importindex 1,8 százalékpontos emelkedéssel 53,4 százalékra nőtt, az előző havi éves mélyponthoz viszonyítva.

Az exportindex 2,7 százalékponttal 54,5 százalékra javult augusztusban, ami ennek ellenére is 2,1 százalékkal elmarad az előző három hasonló időszakának átlagától.

A májusi szintre visszaeső augusztusi 49,3 százalékos foglalkoztatási index pedig megegyezik az elmúlt három év augusztusi értékeinek átlagával.