Amerika lejtőre küldheti a forintot

Vágólapra másolva!
A kereskedés első részében még erősödött a magyar deviza, aztán lejtőre került, délután 5 órakor 238,40 forinton jegyezték az eurót. Szakértők szerint kedden, az amerikai piacnyitás után további gyengülés várható.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel az eurót 238,50 forinton jegyezték a banközi devizapiacon. Ezt követően a 238 forint alá süllyedt az árfolyam, aztán fordult az irány. Fokozatosan erősödött az európai közös deviza, ennek eredményeként 5 óra után 238,40 forintnál járt a jegyzés.

A régiós devizákat a forint húzta lefelé. Ebben szerepet játszott, hogy a Gyurcsány Ferenc által a múlt héten ismertetett adócsomagot az SZDSZ a hétvégén visszautasította, hétfőn pedig az S&P jelezte nemtetszését - derül ki a Takarékbank piaci kommentárjából.

A hitelminősítő szakértői úgy vélik, ha az adócsomag intézkedései életbe lépnek, akkor a költségvetési hiány duzzadni kezd, s a 2010-es választási évben fog tetőzni. Az adócsökkentéseket bevezetve a kiadásokhoz mérten nem lesz elegendő adóbevétel. Nem beszélve arról, hogy adócsalásra is ösztönöz az szja- és tb-hozzájárulás csökkentésének sávhatárok eltolását érintő része.

Emellett most már a piaci szereplők az előrehozott választások esélyeit is kezdik beárazni, hiszen amennyiben a parlament nem szavazza meg az adócsomagot és a 2009-es költségvetést Gyurcsány lemond. Ugyan még nincs itt az ideje a forinteszközök kiárusításának, a kereskedők megérezték a politikai bizonytalanságot.

A pénzintézet szakértői azt valószínűsítik, hogy még nem reagálta le a piac az elmúlt hétvége magyar vonatkozású negatív fejleményeit, s a keddi amerikai piacnyitást követően a forint gyengülésére van kilátás. Hétfőn ugyanis a tengerentúli befektetők nem volt aktívak, mert szűnnap miatt zráva voltak az ottani piacok.