Drasztikusan nőhet a szemétszállítás díja

Vágólapra másolva!
A fogyasztási szokások átalakulásával valamint az EU-s szabályozásból fakadó változások miatt pár éven belül radikálisan megemelkedhet a szemétdíj - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A lap - szakértőkre hivatkozva - úgy véli, két év múlva valószínűleg már kétszer annyit fogunk fizetni a szemétszállításért, mint jelenleg.

A jelentős növekedés hátterében az áll, hogy az EU területén alkalmazott technológiák kiépítését, fenntartását és az amortizációt is meg kell fizetni. Egy bécsi lakás már ma is a magyar szemétdíj négyszeresét fizeti.

Átrendeződik a piac

Az új szabványok bevezetésével várhatóan átrendeződik a hulladékgazdálkodás szolgáltatói szektora is, hiszen a kis szolgáltatók várhatóan eltűnnek, valamint koncentrálódik a piac - mondta a Napinak Szilágyi László, a Hulladék Munkaszövetség elnöke.

A főváros szemetét három lerakó dolgozza fel, ezek közül csak egy felel meg az uniós szabványoknak. A másik felújításra szorul, a harmadik pedig hamarosan megtelik.

Vidéki problémák

Vidéken nemcsak a költségekkel van probléma, hanem az illegális szemétlerakással is. Ezért több helyen "hulladékkommandókat" vetnek be az önkormányzatok - írja a gazdasági napilap.

Zalaegerszegen és Kaposváron viszont olyan lerakók létesültek, ahol a helyi lakosok évente egyszer ingyenesen helyezhetik el az építési törmeléket.