Nem lesz áramáremelés

Vágólapra másolva!
Bár az októberi gázdrágulás kapcsán sokan lakossági áramáremelést vizionálnak, az illetékesek egybehangzó állítása szerint ez - júliushoz hasonlóan - újfent elmaradhat. A lakossági villanyszámlák pár százalékos növekedésére jövő év elején látszik komolyabb esély - derül ki a hétfői Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság úgy tudja, hogy idén valószínűleg már nem nő az áram lakossági ára. A negyedévente elhatározott gázáremelések kapcsán rendre születnek olyan tudósítások, melyek szerint ez áramáremelést is hoz. A széles körben terjesztett becslések eddig nem jöttek be.

A lakosságot legutóbb január elején sújtotta egy a nemzetközi energiaár-drágulásból és a hazai áramárrendszer átszervezéséből adódó közel 10 százalékos áramáremelés. Ez a gáz folyamatos drágulása ellenére mindmáig nem változott, pedig az erőművek egy része ezzel a fűtőanyaggal üzemel. Az év közepén viszont a Magyar Energia Hivatal (MEH) azt állapította meg, hogy a lakossági áramot az áramszolgáltatóknak szétosztó nagykereskedő, a Magyar Villamos Művek (MVM) az év első felében túl drágán adta a villanyt. Így az év végéig csökkentenie kell a belső árat.

Meghatározott egy olyan képletet is, amellyel az MVM érvényesítheti tarifájában a gázáremelést, igaz, jelentősen tompítva. Korábbi becslések alapján a kettő idén kiolthatja egymást.