Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Népszerűek a devizabetétek hazánkban

Vágólapra másolva!
Vonzó ajánlatokkal igyekeznek megnyerni a hazai bankok azokat az ügyfeleket, akik látnak némi fantáziát a forint erősödésében. A közös devizát lekötő betétesek nemritkán négy százalék feletti kamatokra számíthatnak, a dollárbetétnél 2,5 százalék körül alakulnak a legjobb ajánlatok. Óriási összegeket ennek ellenére sem érdemes devizában fialtatni, hiszen a magas hazai kamatszint miatt a forintbetétek kamata a bankok többségénél évi nyolc-tíz százalékot is elérhet - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Budapest Bank az egyéves időtávban gondolkodó klienseket preferálja, számukra az euró kamata 3,6, a dolláré 2 százalékos. Ehhez az ügyfélnek a közös devizából minimum 3800-at, dollárból pedig 4000-et kell elhelyeznie.

A Citibank a frissen beérkező, két hónapra lekötött euróbetétek után fizet 4 százalékot - a dollárnál 2,5-et -, a minimális limitet 2000 euróban, illetve 2500 dollárban határozták meg.

A K&H a 3 hónapos euróbetétnél akciózik: az elérhető kamat évi 4,8 százalék, amennyiben az ügyfél legalább 500 dollárnak megfelelő euróösszeget helyez el.

Az MKB Bank a Citihez hasonlóan a két hónapos lekötést választó klienseknek kedvez: az euróbetétekre évi 4, a svájcifrank-lekötésekre pedig 2,5 százalékos kamatot fizet.

Az OTP Bank sem maradt ki a sorból: a hat hónapra elhelyezett euróbetétekre 4,5, a dollárbetétekre 2,5 százalékot ajánl, amennyiben az ügyfél a meglévő megtakarításait legalább 500, illetve 600 egységgel növeli. Amennyiben a kliens az előbb említett limiteket teljesíti, akkor a már meglévő megtakarításait is a szokásosnál kedvezőbb feltételekkel kötheti le. Mindezek mellett az OTP a lehetséges új belépőkre is gondol: ha az ügyfél most nyit devizaszámlát náluk, három hónapig nem kell számlavezetési díjjal kalkulálnia.

A Raiffeisen több futamidőre is érvényben tart euróbetét-akciót, ahol összegtől függően akár 4,1 százalékos kamatot is elérhetnek az ügyfelek.

Az UniCredit pedig a korábbról már ismert rugalmas betéttel operál: ennek lényege, hogy a kliens - bizonyos feltételek teljesülésekor - a futamidő lejárata előtt is kamatveszteség nélkül hozzáférhet a pénzéhez. Az UniCredit rugalmas euróbetétje egyéves futamidejű, a kamat 4,50 százalék.

A lakosság a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint jelenleg közel 1000 milliárd forintot tart devizabetétben, amelynek úgy négyötöde éven belüli lekötésben dolgozik. Figyelemre méltó viszont, hogy májusban annak ellenére növekedett az idegen fizetőeszközben tartott háztartási megtakarítások állománya, hogy a forint akkor is nagymértékben javított mind az euróval, mind a dollárral szemben. Ebben persze szerepet játszhatott a nyaralási szezon előtti felhalmozás is: erre utal, hogy a májusi növekedésért kizárólag a látra szóló és folyószámlabetétekben tartott pénz mennyiségének emelkedése volt a felelős - tájékoztat a Világgazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről