Leszakadhatnak a bankszámla nélküliek

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) tanulmánya szerint európaiak millióit fenyegeti szociális leszakadás, társadalmi elszigetelődés pusztán azért, mert nem tudnak hozzájutni a banki alapszolgáltatásokhoz - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az EU-15 régi tagállamaiban a felnőtt lakosság ötödének nincs bankszámlája, három százaléknak takarékbetétje és négy százaléknak nem áll módjában élni a hitellehetőségekkel, jóllehet a megkérdezetteknek kevesebb mint tíz százaléka számolt be arról, hogy kellő fedezet híján tagadták meg tőlük a kölcsönnyújtást.

A 12 új tagállamban ennél még lesújtóbb a helyzet: a felnőtt lakossága harmadára lehet úgy tekinteni, mint akiket kizártak a pénzügyi szolgáltatások köréből. Leginkább az alacsony jövedelműek az érintettek, de a pénzügyi szolgáltatásoktól való "elszigetelődésre" a legnagyobb esélyük a lerobbant körzetekben, továbbá a vidéken élőknek van. Ez a fajta elszigetelődés gyakorta jár együtt a szélesebb értelemben vett társadalmi kirekesztettséggel: az állástalanok, hajléktalanok nem jutnak hozzá az alapvető oktatási vagy egészségügyi szolgáltatásokhoz sem.

Az EB szociálpolitikáért felelős tagja, a cseh Vladimír Spidla szerint már önmagában az a tény, hogy valakinek nem tudnak bért átutalni, megfoszthatja az illetőt a munka lehetőségétől. Spidla úgy véli, hogy a helyi és európai hatóságok közös felelőssége volna, hogy mindenki számára biztosítsák az igény szerinti alapvető pénzügyi szolgáltatásokat. Az EB belső piacért felelős tagja, az ír Charlie McCreevy pedig úgy látja, hogy az egyértelműen szabályozott, jól működő piacok, ahol jelen van az erős, tisztességes verseny, már önmagukban hozzájárulnak a marginalizálódás veszélyeinek csökkentéséhez. Ezek ugyanis megteremtik a munkahelyek létesítésének feltételeit, ösztönzik a magasabb jövedelmeket és növekedést generálnak.