Tőkét emel az UBS

Vágólapra másolva!
A hitelválság egyik legnagyobb vesztese, a svájci UBS 31 százalékkal a szerdai záró árfolyam alatt bocsát ki új részvényeket, hogy alaptőkéjét megduplázza - áll a www.bloomberg.com internetes oldalon.
Vágólapra másolva!

Az új részvényeket 20 frankos áron kínálják mintegy 15,5 milliárd svájci frankos (15,1 milliárd dolláros) értékben.

A svájci pénzintézet ebben az évben már kapott egy 13 milliárd frankos tőkeinjekciót, amire a nem elsőrendű hitelválság miatti 38 milliárdos veszteségleírás és a 24,5 milliárdos éves nettó veszteség miatt égető szüksége volt. A hitelválság következtében eddig összesen 270 milliárd franknyi összeggel emeltek tőkét a világ pénzügyi intézetei.

"A tervezett tőkeemelés összege kissé meghaladja az előzetesen várt 15 milliárdos összeget" - nyilatkozta Peter Thorne londoni elemző. "A legtöbb befektető úgy gondolta, hogy az elmúlt pár hónapban a pénzügyi helyzet stabilizálódott, ezért a többségük nem fogja elfogadni az ajánlatot."

A bejelentést követően az UBS részvényei 30 centime-mel, vagyis 1 százalékkal estek, így a cég részvényei 30,34 frankon zártak. A társaság piaci értéke jelenleg 66 milliárd frank. A részvények április elseje óta 11 százalékot emelkedtek, ám az elmúlt egy évet tekintve még mindig 59 százalékos veszteséget szenvedtek el.