Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Esküvőre is veszünk fel jelzáloghitelt

Vágólapra másolva!
Bár konkrét célt nem kell megjelölniük, többnyire kedvezőtlenebb feltételű kölcsöneik kiváltására, illetve lakásfelújításra igénylik az ügyfelek a szabad felhasználású jelzáloghiteleket -írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A K&H Banknál a legjellemzőbb felhasználási cél az adósságrendezés. Az Erste Bank jelzálog-finanszírozási szakértői szerint a szabad felhasználású jelzáloghiteleket az ügyfelek elsősorban gépjárművásárlásra, lakásfelújításra, jelentősebb értékű fogyasztási cikk vásárlására, nyaralás finanszírozására, valamint beruházási, befektetési céllal veszik fel, de a szabad felhasználású kölcsönök egy meghatározó része hitelkiváltást is szolgál. Az MKB tapasztalatai alapján pedig gyakori, hogy utazásra, esküvőre, nagy értékű berendezések megvételére használja fel, illetve az MKB Ingatlanhitel nevű termék bevezetése előtt garázs és üzlethelyiség vásárlására fordította az ügyfél a kapott összeget.

A jelzáloghitelek terjedése értelemszerűen az új kihelyezéseken belüli súlyukban is megmutatkozik: a K&H tapasztalatai szerint átlagosan ma három szabad felhasználású jelzáloghitel jut egy lakáskölcsönre, de ez az arány hónapról hónapra változik. Bár az Ersténél éves átlagban az újonnan kihelyezett lakáshitel-állomány 25 százalékkal meghaladja a szabad felhasználásúakét, ebben az is szerepet játszik, hogy a lakáshitelek átlagos összege nagyobb. Az MKB Banknál még egyértelmű túlsúlyban vannak a lakáskölcsönök: a tavaly kihelyezett hiteleknél az előbbiek aránya 60 százalékos, míg nagyjából 40 százalékot képviseltek a szabadon felhasználható magánhitelek.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek nyilvántartott állománya havonta átlagosan 53 milliárd forinttal növekedett a februárig tartó egy év alatt, és elérte az 1445,7 milliárdot. A piac növekedésének ütemét emellett az is jól érzékelteti, hogy három éve, 2005 februárjában még a 200 milliárdos szintet sem érte el a Magyar Nemzeti Bank által regisztrált állomány - írja a Világgazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről