Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Indiai gumigyár jön Magyarországra

Vágólapra másolva!
Üzemet létesít Magyarországon az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyár - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő szerdán az indiai fővárosban indiai cégvezetőkkel folytatott tárgyalásai után. Az Apollo beruházásának értéke 200 millió euró.
Vágólapra másolva!

Közvetlenül az új üzem létesítéséről szóló megállapodás előtt állunk - mondta a miniszterelnök az Indiai Iparszövetség (CII) szervezte üzleti konferencián elhangzott felszólalásában az indiai cég magyarországi befektetéséről. A Bloomberg szerint a részben Michelin-tulajdonú indiai cég beruházásának értéke hozzávetőleg 200 millió euró.

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési (ITDH) Kht. közleménye szerint a kelet-európai gyártóbázis Gyöngyösön jön létre. Az Indiában vezető gumiabroncsgyártóként számon tartott vállalat a magyarországi üzemben két fázisban 1500 ember foglalkoztatását tervezi. A helyszínről való döntésben az úgynevezett "reach cost" játszott jelentős szerepet, e mutató a termék végfelhasználóhoz történő eljuttatásának költségét jelzi.

Gyurcsány Ferenc indiai sajtóértekezletén, - amelyet Onkar Sz. Kavarral, az Apollo Tyres első emberével tartott - elmondta, hogy a szlovákokkal voltunk versenyben a beruházásért, és annak ellenére is megszereztük, hogy 4 millió euróval kisebb ajánlatot tettünk. Ennek oka - tette hozzá -, hogy van szektorális hatása, hogy korábbi döntésekkel nagy gumiipari vállalatokat csalogattunk Magyarországra.

Az alapkőletétel a tervek szerint április 13-án lesz, onnan számított 18-20 hónapon belül indulhat meg a termelés; évente 7 millió gumiabroncs gyártását tervezik. Az európai piacra személyautókra és terepjárókra gyártanak majd gumiabroncsokat, és főleg magyarokat alkalmaznak. Az egy foglalkoztatottra jutó támogatás, amelyet ennek az indiai cégnek nyújtanak, egyharmaddal kisebb a Hankooknak nyújtott támogatásnál - hangzott el a tájékoztatón.

A több mint 30 éve alapított Apollo Tyres Ltd. a világpiaci rangsorban 15. helyet foglalja el, 7 gyárral rendelkezik Indiában és Afrikában. A csoport abroncsgyárainak jelenlegi kapacitása naponta 45 ezer darab, a cég nettó árbevétele 2007-ben meghaladta az 1 milliárd dollárt.

Ez a második nagy külföldi beruházás a gumiabroncsgyártásban. A koreai Hankook Dunaújvárosban létesített abroncsgyárat, ahol tavaly június végén indult meg a termelés. Az üzem 535 millió euró beruházással épült fel 110 ezer négyzetméter alapterületen. A gyárban mintegy 1.100-an dolgoznak. Tavaly kétmillió, az idén 5 millió, 2010-ben, a teljes kapacitás elérésekor pedig várhatóan évi 10 millió személy- és teherautóabroncsot készítenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről