Maradt a lengyel és a cseh alapkamat

Vágólapra másolva!
A lengyel és a Cseh nemzeti bank is változatlanul hagyta alapkamatát szerdán. A döntés mindkét esetben megegyezett az elemzők várakozásával.
Vágólapra másolva!

A Lengyel Nemzeti Bank a szerdai kamatdöntésével változatlanul, 5,00 százalékon hagyta alapkamatát. A Lengyel Nemzeti Bank utoljára november 28-án szigorított, negyed százalékponttal 5,00 százalékra. A lengyel gazdaság növekedési kilátásai nem egyértelműen jók, a piacon további szigorításra számítanak, miután novemberben tovább gyorsult az infláció. Enélkül sincs túl sok titok a jövőt illetően: a központi bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, Marian Noga, központi bankártól szokatlan módon, már augusztus végén legalább három további szigorítást valószínűsített a jövő év közepéig, az inflációs nyomás és az államháztartás helyzete miatt.

A Cseh Nemzeti Bank a szerdai kamatdöntésével szintén változatlanul, 3,50 százalékon hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót, az elemzői várakozásokkal összhangban. A gyorsuló infláció, a munkanélküliség csökkenése, a bank által sokszor panaszolt béremelkedések és a bank által elégtelennek tartott költségvetési szigor miatt a piac további kamatemelésekre számít, ezért a cseh korona módfelett erős, szerdán is rekord közelben volt.

Felértékelődését támogatja a "nem elsőrendű válság" is, mert amiatt a befektetők előnyben részesítik a megbízhatónak tartott, kis hozamú valutákat: ezért a cseh korona ősz óta afféle térségi tartalékvaluta lett. Ezért a Cseh Nemzeti Bank szerdán kénytelen volt szünetet tartani, noha nem hagyott kétséget afelől, hogy továbbra is szigorításra hajlik. A legutóbbi kamatemeléskor, november végén felhagyott azzal a gyakorlattal, hogy intézkedéseivel rendre csak az Európai Központi Bank (EKB) szigorításait követi, mindig azonos távolságra lemaradva. Azonban az EKB belátható időn belül nem emel tovább, ezért is a cseh szigorítás decemberi folytatása mértéken felül megdrágította volna a koronát.