Dagadnak az erszények Kenguruföldön

Vágólapra másolva!
Ausztráliában több mint egy évtized után politikai kurzusváltás következik, az eddig kormányzó konzervatív koalíció veresége azonban várhatóan nem lesz hatással a bivalyerős gazdaság stabil növekedésére. A kontinensnyi ország az elmúlt 20 évben újraformálta külkapcsolatait, így gazdasági sikereiben nagy szerepe van a szárnyaló délkelet-ázsiai feltörekvő államoknak, Kínának, Indiának is.
Vágólapra másolva!

Jövőre lesz 220 éve, hogy 1788-ban néhány elítéltet partra tettek Ausztráliában, a kontinensnyi állam a globális gazdaság egyik elsőosztályú szereplőjévé vált. A nyersanyagokban gazdag országban az aranyláztól hajtott fehérek tömegesen a 19. században kezdtek megjelenni, ám a gazdasági fellendülés igazán a 20. század végén indult be. Az 1980-as évek folyamán törvénybe iktatott gazdasági reformok igencsak figyelemre méltó növekedést alapoztak meg. Ausztrália az elmúlt bő másfél évtizedben folyamatosan 4 és 5 százalék körüli gazdasági növekedést produkált.

A nemzeti adósságot közben gyakorlatilag felszámolták, a valuta erős, a kormány nemrég szabad kereskedelmi megállapodást kötött az Amerikai Egyesült Államokkal, és hasonló céllal már a kínai adminisztrációval is tárgyal. A 21 millió lakosú Ausztráliába a tavalyi év folyamán 52 milliárd dollár külföldi tőkebefektetés érkezett - írja a Forbes, míg a körülbelül fele ennyi lakosú Magyarországra évente átlag 3-4 milliárd dollárnyi friss működőtőke jön.

A növekedés továbbra is erős, a gazdaság pedig képesnek tűnik átvészelni az ingatlanpiaci buborékot. Az elmúlt két évtizedben az ország külpolitikai irányultsága Európáról és az Egyesült Államokról inkább a környező országok felé fordult, ami jól látszik a külkereskedelmi adatokban is.

Óriások keringője

Az ausztrál részvénypiac káprázatos, 15 és félszeres hozama az ország gazdag nyersanyagkészletével és Kína robosztus gazdasági növekedésével is összefügg. A pénzügyi és energetikai szektor részvényei az ausztrál tőzsde 60 százalékát adják, a két óriási ausztrál bányavállalat, a BHP Billiton és a Rio Tinto között zajló, 360 milliárd dolláros egyesülési játszma pedig további figyelmet irányíthat a piacra. A rekord nagyságú egyesülést kezdeményező BHP Billiton piaci értékét tekintve egyébként már jócskán a Coca-Cola fölé magasodik: előbbi 207, utóbbi 147 milliárd dollárt ér a Forbes szerint. A kötelező ausztrál nyugdíjprogramnak is jelentős szerepe van abban, hogy az 1600 milliárd dolláros értékpapírpiac dúskál a tőkében.

A szigetország piacvezető a vasérc kitermelésében, a világ második legnagyobb réztermelője és szénexportőre, továbbá jelentős olaj- és gáztermelő kapacitásokkal rendelkezik. Aranyat, alumínium ércet és petróleumot szintén jelentős mennyiségben exportálnak, míg leginkább járműveket, számítástechnikai cikkeket és orvosi műszereket importálnak. Az ország legjelentősebb export-partnerei sorrendben Japán, Kína, Dél-Korea, India, és csak ezek után következik az Amerikai Egyesült Államok. Az ausztrál behozatalt leginkább Kínából, az Egyesült Államokból, Japánból, Szingapúrból és Németországból fedezik.

Ausztrália egyébként egyik első tagja az APEC-nek, az Ázsiai Csendes óceáni Gazdasági Konferenciának, és szeretne a Délkelet Ázsiai Nemzetek Társulásával (ASEAN) is szabadkereskedelmi egyezményt kötni. Az ausztrál export augusztusban rekordot döntött, elsősorban az alapanyagoknak köszönhetően, úgy, hogy közben a gabonakivitel jelentősen csökkent. A Kínába irányuló kivitel 24, az Indiába tartó áruforgalom pedig 32 százalékkal volt magasabb augusztusban, mint egy évvel korábban.

Közel a teljes foglalkoztatás

A gazdasági aktivitási index emelkedése azt mutatja, hogy az ausztrál gazdaság továbbra is pörög. A fogyasztói költések kedvezően alakulnak, a foglalkoztatás és a befektetések nőnek - sőt, már-már a képzett munkaerő hiányáról beszélhetünk. A vezető index emelkedése erős, hosszantartó gazdasági növekedésre utal, ami az idei 4,5 százalék után jövőre is hasonló tempót jelent - írta az ausztrál nemzeti hírügynökség, az AAP a statisztikai hivatalt idézve.

Forrás: MTI
Ködben állnak Sydney felhőkarcolói

A munkanélküliség 33 éves mélyponton van, és míg az OECD szerint egy 7 százalékos munkanélküliség Ausztráliában már gyakorlatilag közelíti a teljes foglalkoztatottságot, az ország gazdasági vezetői szerint a jelenlegi 4,2 százalékos szint is tovább csökkenthető.

A befektetési cégek jövőre is számos akciót terveznek a kenguruk földjén, amely az Ázsiai-Csendes-óceáni térségben a legkényelmesebb piac, és számos konszolidációs lehetőséget rejt még magában (például a mintegy 20 milliárd ausztrál dollár - egy ausztrál dollár körülbelül 152 forint - értékű új-dél-walesi energetikai privatizáció). A nyersanyag szektor továbbra is magas hőfokon izzik, az ausztrál cégek pedig agresszíven kutatják a külföldi stratégiai lehetőségeket Kínában, Indonéziában, vagy például Indiában.

Hitelválság itt is?

Az ausztrál gazdaság azonban kockázatokkal is szembenéz. Az építőipar teljesítménye csökkent, az ingatlanpiac is veszített, és a kamatemelések után a hitelek költségei 11 éves csúcsra emelkedtek. A befektetések értéke váratlanul 6,5 százalékkal csökkent, amire az elmúlt 8 évben nem volt példa, míg a Bloomberg elemzői egyenesen 2 százalékos bővülést vártak.

Szakértők szerint a magasabb hitelköltségek és a világgazdaság lassulásával kapcsolatos kockázatok miatt a cégek egyes befektetési projekteket megnyirbáltak; ám többek szerint a kiadások az elmúlt két évben már így is a normális szint felett mozogtak. A globális hitelválság némileg itt is megviselte a piaci szereplőket, és ha a nyersanyagok világpiaci árai, különösen a fémeké csökken, akkor akár recesszió is jöhet az ausztrál gazdaságban.