Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Két gyerek 174 ezer forintból tartható el

Vágólapra másolva!
Tavaly havi 60,1 ezer forint volt az egy főre vetített létminimum, de egy két felnőttből álló háztartásnak 105,2 ezer forint szükséges a létminimumhoz. Egy kétkeresős, kétgyermekes családnak havonta 174,4 ezer forint kellett az elfogadható megélhetéshez.
Vágólapra másolva!

Még 2005 őszén, a három évre szóló minimálbér-megállapodás megalkotásakor mindhárom oldal elfogadta azt az elvet, hogy a legkisebb bér nettó értéke minél előbb érje el a KSH által közzétett, egyszemélyes háztartásra számolt létminimum mértékét. Ez 2005-ben még teljesült, ám 2006-ban már nem, mivel az elfogadott legkisebb bér nettója 56 ezer forint volt, miközben Magyarországon a létminimum egy felnőtt számára tavaly átlagosan 60,1 ezer forint volt, a 2005-ös 56,4 ezer forint után - számol be a KSH friss számításairól a Napi Gazdaság. (Ráadásul a 2007-re érvényes 65,5 ezer forintos legkisebb bér nettója is csupán 54 ezer forint.)

Az egy főre jutó érték háztartás-típusonként a 37-60 ezer forintos sávban szóródott 2006-ban. A statisztikusok létminimumon azt a pénzösszeget értik, amely biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom fejlettségi szintjén konvencionálisan alapvetőnek minősülő - szükségletek kielégítését. Számításaiban alkalmazza azon élelmiszerek, szolgáltatások és iparcikkek értékét is, amelyek fogyasztása az élelmiszer-normatívához hasonló.

A KSH által számított létminimum értéke 2006-ban 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az éves átlagos fogyasztóiár-növekedés csupán 3,9 százalék volt. A kutatók szerint ennek fő oka, hogy a létminimum környékén élők fogyasztásában döntő részt képviselő élelmiszerek és a háztartási energia ára tavaly jóval gyorsabb ütemben nőtt, mint a fogyasztói árindex.

Az egyetlen felnőttből álló háztartás átlagosan havi 60,1 ezer forintból élt meg a múlt évben, míg kettőnek már 105,2 ezer forint szükséges a létminimumhoz. Egy kétkeresős, kétgyermekes családnak havonta 174,4 ezer forint kellett az elfogadható megélhetéshez, ez szintén 6,6 százalékkal több a 2005-ösnél. Az adatok szerint itt is érvényes a méretgazdaságosság, azaz minél több tagból áll a család, annál alacsonyabb az egy főre eső összeg: a három felnőttből és négy gyermekből álló háztartásban fejenként havi 38 ezer forint is elég. A nyugdíjasok a KSH szerint kevésből is megélnek: az egy nyugdíjasból álló háztartásnak 54,1 ezer, a két nyugdíjasból állónak pedig 93,2 ezer forint volt a minimális igénye 2006-ban, miközben a nyugdíjasok fogyasztóiár-indexe 105,0 százalék volt.

Májusi infláció

A budapesti elemzők 8,5 százalékos, a londoni befektetési házak szakértői 8,3 százalékos 12 havi inflációt várnak májusra. Áprilisban a fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, és 8,8 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet. Az "alapdrágulás", azaz a maginfláció éves összehasonlításban 5,9 százalék volt. Az idei év első négy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 8,6 százalékkal haladták meg az előző év megfelelő időszakának adatát. Tavaly májusban a fogyasztói árak egy százalékkal nőttek egy hónap alatt, és 2,8 százalékkal 12 hónap alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről