Vágólapra másolva!
Görög-magyar munkacsoport felállításáról állapodott meg a görög kereskedelemi és energiapolitikai minisztérium Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A két fél arról is egyeztetett, hogy Magyarország miként tudna kapcsolódni a görögországi cseppfolyósított födgázt tároló terminálokon keresztül elérhető energia-hálózathoz. A terminálokat algériai és katari gázzal töltik majd fel.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország olyan megoldásokban érdekelt, amelyek megvalósíthatók, majd hozzátette: ha kell és ha lehet választani, akkor a függetlenséget biztosító megoldásokat kell előnyben részesíteni - írja a Napi Gazdaság.

Magyarország külpolitikája tudatosan fordult az utóbbi időben a kisebb uniós tagállamok felé. Ennek részeként erősítik a kapcsolatokat mások mellett Portugáliával, Görögországgal és Dániával. A kormányfő ide sorolta a visegrádi országokat is, bár elismerte, hogy az utóbbi időben meggyengült az együttműködés a közép-európai régióban.

Olyan stratégiai kérdésekben kíván partnereket találni mint az uniós alkotmány, a mezőgazdaság vagy a nyugat-balkáni rendezés ügye, de az egyeztetéseket nem a visegrádihoz hasonló hivatalos fórumon tervezik folytatni - mondta a kormányfő.

Magyarország 2009-re teljesíti a maastrichti kritériumokat, ekkor a kormány a jegybankkal közösen elkészíti az euró bevezetéséhez szükséges terveket; a közös pénzt pedig 2010 és 2014 között vezethetjük be - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az Institute of International Finance athéni konferenciáján tartott előadásában.

A gazdasági növekedés szerinte 2009-re elérheti a 4,0-4,5 százalékot.A reformoknál a legnagyobb feladat nem az elosztó rendszerek átalakítása, hanem a felelősségtudat felélesztése. Gyurcsány szerint "nagyon közel" járnak a döntéshez az egészségbiztosítási rendszerről. A további egyensúlygarantáló lépések közül megnevezte még a költségvetési hivatal felállítását, amelyről ősszel kerülhet a parlament elé a javaslat.