Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hatmillió forintig védett bankbetétek

Vágólapra másolva!
Bankcsőd esetén az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme 6 millió forintig (körülbelül 24 ezer euró) garantálja a betétek védelmét. Az 1 millió feletti betétrészekre pedig már csak 90 százalékos a védelem - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Így amennyiben valaki el akarja kerülni, hogy lekötött pénzét pusztán azért ossza meg hazai bankok között, hogy a megtakarításokra vonatkozzon az (OBA) védelme, az lehet, hogy jobban jár, ha valamely külföldi bank magyarországi fióktelepénél érdeklődik a megtakarítási lehetőségek iránt.

Franciaországban a betétek 70 ezer euróig minősülnek védettnek, ami nem is a legmagasabb arány az EU-ban, hiszen Olaszországban és bizonyos esetekben Németországban is ennél magasabb összeg visszafizetésére vállal garanciát a helyi betétbiztosító - mondta el Charles Cornut, a francia betétbiztosítási alap (FGD) elnöke. A 70 ezer eurós francia védelmi szint, a szakember szerint a betéti termékek 92-95 százalékos védelmét biztosítja a francia piacon. Magyarországon a 6 milliós értékhatár Fekete-Győr András, az OBA ügyvezetőigazgató-helyettese szerint a hazai betétjellegű megtakarítások 55 százalékát biztosítja (a megtakarítások 19 százaléka nem is esik az OBA védőernyője alá).

Tájékozódni ugyanakkor nem árt - derült ki a pénteki, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén megrendezett sajtóbeszélgetésen. Míg Magyarországon valamennyi OECD-tagállam valutájában vezetett megtakarítás után jár a védelem, a francia betétbiztosítási alap nem garantálja a jenben vagy éppen dollárban denominált megtakarításokat.

Amíg egy EU-tagállamban leánybankként működő pénzintézetre az adott ország betétbiztosítási szabályai vonatkoznak, addig az a pénzintézet, amelyik csak fióktelepet működtet valamely másik tagállamban, az anyaországi szabályok szerint kezelendő a betétbiztosítás terén is - mondta el Székács Péter, az OBA ügyvezető igazgatója.

Utoljára 2000-ben, a Rákóczi Hitelszövetkezet csődje miatt volt szükség arra, hogy az OBA betétesek számára kártalanítást fizessen, akkor 375 millió forintot utaltak át a becsődölt pénzügyi intézmény betéteseinek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről