Elköltözött a Budapesti Értéktőzsde

Vágólapra másolva!
Új helyszínre, az Andrássy út 93. szám alatti Herzog-palotába költözött a Budapesti Értéktőzsde. A "tőzsdepalota" tizenöt évig volt a Vörösmarty téren - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Herzog-palotát bérli a börze. A Pesti Hazai Takarékpénztár szecessziós épületében (ahol még Róth Miksa eredeti üvegablakai, valamint a százéves, többtonnás, falba épített páncélkamrák is láthatók) a nyolcvanas évek elején az Állami Fejlesztési Bank, majd 1986-tól a Budapest Bank kapott helyet.

A Vörösmarty téren kezdett működni a tőzsde elődje, az Értékpapír-kereskedelmi Titkárság, és 1990-ben, a Budapesti Értéktőzsde megalapításakor az épület állami tulajdonban lévő nagy pénztártermét a kormány a tőzsdébe apportálta. A 350 négyzetméter örökös használati jogának akkori apportértéke 23,6 millió forint volt.

A birtokba vételre azonban - kétéves felújítás után - csak 1992 májusában került sor, ekkor költözött be hivatalosan is a BÉT a helyszínre. A nagyteremben tíz évig folyt a nyílt kikiáltásos kereskedés, a helyiség egyik, üvegfallal leválasztott részéből pedig a spekulánsok követték a tőzsdei áralakulást.

Az épületet időközben eladták, így a BÉT új otthont kényszerült keresni. A BÉT új székhelyének építője, Herzog Mór - a neves képgyűjtő - egyébként szintén kapcsolatban állt a tőzsdével: bankárként évtizedekig volt tagja a tőzsdetanácsnak.