Nem emelkedik a diákhitel kamata

Vágólapra másolva!
Nem emeli a diákhitel kamatát a Diákhitel Központ (DK) Zrt., így a jövő félévben is 9,5 százalékon lehet a kedvezményes kölcsönt igényelni. A társaság azért döntött a szinten tartás mellett, mert a finanszírozotti kör bővülésének köszönhetően nem emelkedtek a költségek.
Vágólapra másolva!

Nem változtatott a diákhitel kamatán a DK Zrt. igazgatósága legutóbbi ülésén, így a hallgatók a 2006/2007-es tanév második szemeszterében is 9,5 százalékon juthatnak hozzá a kedvezményes kölcsönhöz. A társaság által felszámítható kamatláb megállapításának módját jogszabály rögzíti: a DK a forrásköltségen felül kockázati prémiumot és működési költséget számolhat fel.

Az átlagos forrásköltség ugyan 25 bázisponttal, 5,8 százalékról 6,05 százalékra emelkedett az elmúlt félévben, ám ezt kompenzálta a működési költségek ugyancsak 25 bázispontos, 1,63 százalékra való mérséklődése - mondta Őri András, a DK kommunikációs igazgatója. A költségek csökkenése Őri szerint a finanszírozotti kör bővülésének köszönhető: a mostani tanévben mintegy 20 ezer új hitelfelvevő lépett be.

A DK számára egy kormányhatározat az idei évre minimum 0,9 százalék működési költség elszámolását írja elő. A korábbi években a DK nem mindig tudta a működési költséget érvényesíteni a kamatban, ezért elhatárolta a költségek egy részét. Ebből most le tud dolgozni valamennyit az előírt minimumnál kicsit magasabb költség érvényesítésével - mondta a kommunikációs igazgató. A felszámolható kockázati prémium mértékét egy tanulmányi évre állapítja meg a független kockázatbecslő, így annak mértéke nem változott, 1,82 százalék.

Az állami tulajdonban lévő DK non-profit elven működik, kötelezettségeiért az állam készfizető kezességet vállal. A társaság által alkalmazott kamat nyereséget nem tartalmaz, ám hosszú távon biztosítania kell a diákhitelezés rendszerének önfenntartó működését.

Az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók jelenleg szemeszterenként legfeljebb 150 ezer, a költségtérítésben részt vevők pedig szemeszterenként 200 ezer forint hitelt vehetnek fel. A DK által kihelyezett hitelek állománya mintegy 118 milliárd forint, ami a kamatokkal együtt mintegy 125 milliárd forintra rúg. A hitelkihelyezést a DK kötvénykibocsátással és hitelekkel finanszírozza.