Elindult a gyorsjelentési szezon

Vágólapra másolva!
A BorsodChem és a Pannonplast is közzétette első negyedéves gyorsjelentését, amivel elindult a magyar tőzsdei cégek jelentési sorozata. A BorsodChem üzemi szinten a várakozások felett, míg nettó eredményben alatta teljesített.
Vágólapra másolva!

A BorsodChem 32,6 százalékkal 55,6 milliárd forintra növelte csoportszintű árbevételét a bázishoz képest. Az árbevétel növekedés motorja ebben az időszakban is döntően az export növekedése volt, amely 11,4 milliárd forinttal nőtt a tavalyi év hasonló időszakéhoz képest. A BorsodChem Csoport a bázisnál 3,2 százalékkal magasabb, 6,018 milliárd forint üzemi eredményt realizált 2006. első negyedévében. Az üzemi eredmény növekedése elmarad az árbevétel növekedés mértékétől, aminek oka főként az alapanyag és energiaárak növekedése, és a jelentős értékcsökkenési leírás elszámolása volt - közölte a társaság a pénteken nyilvánosságra hozott gyorsjelentésében. A nettó eredmény 2,410 milliárd forint volt, amia bázisidőszak értékének 47,8 százaléka. A visszaesés a jelentős devizaárfolyam veszteségnek tudható be.

A Borsodchem árbevétele minden előrejelzést meghaladóan nőtt, üzemi eredménye is jobb mint a konszenzus, míg nettó profitja 52,2 százalékkal esett vissza ami vártnál nagyobb pénzügyi veszteségek miatt, amely jóval a várakozások alatt van. Összességében a társaság beruházásai beérni látszanak, így a működéssel kapcsolatban bizakodóak lehetünk, azonban a forintgyengülés miatt a devizahiteleken elszenvedett árfolyamveszteség nagyot ront a képen - közölte az [origo]-val Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A vegyipari társaság pénteki sajtótájékoztatója és közgyűlése kiemelten fontos lehet a közeljövő kilátásait illetően, mivel egyrészt információt kaphatunk a termékárak várható alakulásáról, valamint fontos stratégiai döntéseket jelenthetnek be - tette hozzá az elemző.

A BorsodChem működését jellemző iparági környezetben - az előző negyedévhez képest - nem volt lényegi változás, azaz továbbra is a kedvezőtlen tendenciák voltak túlsúlyban. A működési feltételrendszer inkább korlátozta, mint támogatta a vegyipari vállalatok jövedelemképződését - írja a társaság a pénteken nyilvánosságra hozott gyorsjelentésében. Noha a kőolajárak 2005 decemberében 60 dollár alá csökkentek, 2006 januárjától újra az emelkedő ártrend volt domináns, és a negyedév végén a nyersolaj ára ismét a 65 dolláros hordónkénti árszint körül mozgott. Az emelkedő ártrendet természetesen az aromás olajderivátumok (így a benzol, toluol) árai is követték, ezért a vegyipari cégek mind a szerződéses, mind a spot beszerzésben az előző negyedévhez viszonyítva magasabb árszintekkel voltak kénytelenek dolgozni.

Ebben a piaci környezetben viszonylag kedvezőnek volt mondható az etilén első negyedéves, tonnánkénti 785 eurós szerződéses árszintje. Ennek ellenére a PVC por és az etilén ára közötti spread a negyedév első felében érdemben nem javult a PVC por piacon jelentkező januári árcsökkenés miatt.

A PVC por piacát a szezonnak megfelelő kereslet jellemezte, de a december végi készletek leépítése nem történt meg. Az elhúzódó tél mellett ennek másik oka az volt, hogy a kínai gyártók jelentős árualappal jelentek meg a mediterrán térségben és Kelet-Európában. Az MDI piacán 2006. első negyedévben a piac korábbi keresleti jellege megszűnt, illetve a hosszú tél miatt az építőipar sem generált elégséges keresletet, ezért január-március között az árak lassú lemorzsolódása volt megfigyelhető.

A TDI globális piacán - részben kapacitások kiesésének következtében - a kereslet mindvégig egészséges volt, ami a termék árát az első negyedév során végig magas szinten tartotta.

A euró átlagos árfolyama az első negyedévben 254,49 forint volt, mely 3,8 százalékkal gyengébb a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Ez a tendencia természetesen üzemi eredményszinten kedvezett az elsősorban exportpiacokon értékesítő BorsodChem számára, ugyanakkor jelentős átértékelési, számviteli veszteséget generált a pénzügyi eredményben.

51 forint osztalék

A BorsodChem részvényesei a pénteki éves rendes közgyűlésen részvényenként 50,35 forint osztalék kifizetéséről döntöttek. Korrigáltan várhatóan részvényenként 51 forint lesz az osztalék. A közgyűlést a részvényesek 54,77 százalékának részvételével tartották meg pénteken Budapesten.

A magyar számviteli szabályok szerint nem konszolidált 13,413 milliárd forint adózott nyereségből 4,156 milliárd forint az osztalékalap. Az osztalék kifizetését június 8-án kezdik meg.

A magyar számviteli szabályok szerinti 2005. évi beszámolót 195,873 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 13,413 milliárd forint mérleg szerinti profittal hagyták jóvá. A nemzetközi számviteli szabályok szerinti konszolidált beszámolót pedig 237,941 milliárd forint főösszeggel és 14,457 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel fogadták el a részvényesek.

A BorsodChem 2007 és 2011 között tervei szerint mintegy 500 millió euró beruházás eredményeként megduplázza majd árbevételét. A 2012-ig szóló stratégiáról Kay Gugler, a társaság új vezérigazgatója számolt be a BorsodChem éves rendes közgyűlésén. A stratégia részeként az izocianád termékek (TDI, MDI) gyártókapacitását 2009-ig évi 360 ezer tonnával növelik: TDI-ből évi 160 ezer tonna, MDI-ből 200 ezer tonna évi többletkapacitást építenek ki. A kazincbarcikai PVC termelés bővítését ugyanakkor nem tervezi a vállalat.