Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elmaradt a Gazprom - E.On megállapodás

Vágólapra másolva!
Az orosz állami ellenőrzésű Gazprom a tomszki orosz-német csúcs alatt sem jutott megegyezésre a német E.ON-nal a tervezett, Magyarországot is érintő részvénycseréjükről. Az orosz olajóriás másik német partnerével, a BASF Wintershallal viszont aláírt egy megállapodást, amelynek révén növeli európai jelenlétét, cserébe részt enged partnerének egy nyugat-szibériai gázmező kiaknázásában.
Vágólapra másolva!

A csúcs csütörtöki zárónapján Angela Merkel német kancellár reményét fejezte ki, hogy Oroszország ugyanolyan megbízható energiapartner marad, mint amilyen az elmúlt negyven évben volt. Vendéglátója, Vlagyimir Putyin orosz elnök megismételte: Oroszország szavatolja energiaszállításait Németországba és számos más országba. Putyin közvetlenül a csúcs előtt panaszkodott az orosz energiacégek európai piacra jutásának korlátozására, és arra célzott, hogy azok távlatilag az ázsiai-csendes-óceáni térségre orientálódhatnak.

Az orosz elnök azzal érvelt a Gazpromnak az európai végfogyasztók kiszolgálásába való bekapcsolódása mellett, hogy az orosz és európai cégek tulajdoni összefonódása is garantálhatná az energiabiztonságot. Így a Gazprom beengedné partnereit kitermelésébe, míg az európaiak beengednék őt a belpiaci szállításba, feldolgozásba és értékesítésbe.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom cégvezetési alelnöke csütörtökön közölte, hogy újabb háromhónapos halasztást szenved a Gazprom és az E.ON tervezett megállapodása, amely a Putyin által szorgalmazott részvénycsere példája lehetne. A tervek szerint a német energiakonszern kelet-európai értékesítő üzletrészeket adna át, cserébe betársulhatna a nyugat-szibériai Juzsno-Russzkoje gázmező kiaknázásába. A Gazprom azonban állítólag 50 százalék mínusz egy részvényt igényelt a magyar Földgázellátóból és a Földgáztárolóból - ezeket az E.ON nemrég vette meg a Moltól -, ám a német partnercég, orosz lapértesülés szerint csak 40 százalékot lenne hajlandó átengedni belőlük.

Aláírták Tomszkban az orosz monopólium és és a Balti-tengeri gázvezeték építésére vele társult másik német cég, a BASF Wintershall új megállapodását. Az Alekszej Miller, a Gazprom és Jürgen Hambrecht, a BASF vezére által, Putyin és Merkel jelenlétében aláírt dokumentum szerint a német konszern egy részvény híján 25 százaléknyi szavazati jogú részvényt és 10 százaléknyi egyéb részvényt kap a Juzsno-Russzkoje kiaknázására létrehozott Severneftegazpromból.

Ennek fejében a Gazprom, egy részvény híján 50 százalékra növelheti jelenlegi, 35 százalékos részesedését a Wintershallal közös szállítócégükben, a Wingasban. A cég már egész főcsőhálózatot fektetett le, és egy nagy gáztárolót is üzemeltet Németországban. Emellett Wingas Europa néven új vegyesvállalatot hoznak létre fele-fele alapon gáz forgalmazására Németországon kívüli európai országokban.

Miller hangsúlyozta: a Gazprom és a BASF együttműködése az egész értékláncra kiterjed, a nyugat-szibériai kutatás-kiaknázástól, a Balti-tenger alatti gázszállításon át, a közös elosztásig Németországban és más európai országokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről