Nőtt a politikai kockázat Magyarországon

Vágólapra másolva!
Továbbra is alacsony Magyarország politikai kockázati indexe, a gazdasági kockázati index pedig közepes értéket mutat. A Political Capital és a Figyelő közös országjelentése szerint Magyarország megítélése némileg javult a külföldi befektetők szemében.
Vágólapra másolva!

Magyarország politikai kockázati indexe (PRI) továbbra is alacsony, gazdasági kockázati indexe (EcoRisk) pedig közepes - ismertette a Political Capital és a Figyelő című hetilap közös, 2004. évi Országjelentését Martin József Péter főszerkesztő szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Bár a PRI 2004-ben 3 ponttal romlott, 68 pontot kapott, az EcoRisk pedig 2004 negyedik negyedévében 51 pont, gyakorlatilag megegyezik a 2003. negyedik negyedévivel. Az indexek legjobb értéke 100, legrosszabb értéke nulla, így minősíthető alacsony politikai kockázati indexnek a 2004. évi 68 pontos mutató (2003: 71), ami megfelel az Orbán-kormány működésének közepén mérttel - jelentette ki Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója.

Az EcoRisk mutatót negyedévente méri a Figyelő, a 2004. negyedik negyedév értéke 50,8, a teljes évé 49,7 (2003: 49,1). "A gazdaság legfőbb kockázati tényezője továbbra is a külső és belső egyensúlyi mutatók alakulása, ennek ellenére Magyarország pénzügyi kockázata némileg javult a külföldi befektetők szemében" - fogalmazott Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. vezető elemzője.

Az EcoRisk összetevői közül az egyensúlyi kockázati index mutatta 2004 végén a leggyengébb, 34,4-es értéket, s a pénzügyi kockázati index a legjobbat, 65,0 pontot. Mindkét mutató jobb az egy évvel korábbinál, amely 21,4, illetve 61,8 volt. A javuló pénzügyi index inkább a külföldi befektetők kockázatvállalási hajlandóságát tükrözi, semmint a belső egyensúly által előidézett stabilitást - tette hozzá Duronelly.

Fokozatosan romlott a konjunktúraindex tavaly: az év eleji 64,7 pontról 51,1-re, noha a külső helyzet kedvező volt, a magyar feldolgozóipar azonban nem tudott ebből profitálni - magyarázta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Az elszalasztott lehetőségek éve volt 2004, hiszen a közepes gazdasági kockázatból átválthattunk volna az alacsony kockázati sávba - vélte Bartha Attila. A Kopint-Datorg Rt. tudományos főmunkatársa szerint 2005-ben a konjunkturális kockázat növekedhet, a munkapiac romlása folyatódhat, ezért is kívánatos, hogy az államháztartási egyensúly gyorsabban stabilizálódjon.