Nem nő a lakáscsere illetékterhe

Vágólapra másolva!
Várhatóan drágul a válás, az igazolványcsere, a pereskedés, nő viszont az első lakás illetékkedvezménye és enyhülnek az öröklési szabályok, az öröklésnél pedig új engedmény vehető majd igénybe - írja a Népszabadság az illetékekkel kapcsolatos legújabb elképzelésekről.
Vágólapra másolva!

Az illetékek emeléséből eredetileg 13 milliárd forintos többletbevételre számított a kormány, de a jelek szerint nyolcmilliárdos pluszbevétellel is elégedett lesz a kabinet. Ezért az eredeti tervekkel ellentétben nem változik a lakáscserére vonatkozó illetékszabály, amely szerint csere esetén az illeték alapját a két lakás értékének különbözete adja.

Várhatóan a jelenlegi összeg dupláját, húszezer forintot kell fizetnie illetékként jövőre annak, aki házastársától válni szeretne. A hamarosan a parlament elé kerülő adótörvény-tervezet szerint a cégbejegyzések illetékei közül a zártkörűen működő részvénytársaságok és korlátolt felelősségű társaságok alapításáért kell többet fizetni január elsejétől, a jelenlegi 80 ezer forinttal szemben százezret. A vállalkozói igazolvány kiváltásának ára öt helyett tízezer forintba kerül majd, és a peres eljárások illetékei is jelentősen emelkednek- olvasható a Népszabadság hétfői számában.

EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

Az okmányok illetéke is jelentősen drágul: a személyi igazolványért 1500 helyett kétezer, az útlevélért négyezer helyett hatezer, a tíz évig érvényes útlevélért pedig hatezer helyett tízezer forintot kell majd fizetni januártól. Jogosítványhoz és forgalmi engedélyhez négyezer helyett hatezer forint illeték kifizetése után lehet hozzájutni.

Kedvező változást jelent a tervek szerint, hogy örökléskor a megörökölt - elsősorban ingatlan - értékéből egymillió forint kedvezmény illeti meg a közeli hozzátartozót, vagyis az illeték alapja ennyivel alacsonyabb lesz az ingatlan értékénél. A 35 évnél fiatalabbak első lakáshoz jutásakor járó illetékkedvezmény pedig negyvenezer forintról százezerre nő.