Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az OECD 2,8-ról 1 százalékra csökkentette növekedési előrejelzését

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentős mértékben - 2,8-ról 1 százalékra - csökkentette a harminc tagország gazdasági növekedésére szóló előrejelzését. A szervezet a gazdasági mutatók előrejelzése mellett a jegybankok számára is tanácsokkal szolgált.
Vágólapra másolva!

A párizsi székhelyű szervezet jelentősen módosította a szervezet harminc tagországának gazdasági növekedésére szóló előrejelzését. Májusban még 2,8 százalékos növekedéssel számoltak 2002-re, mára azonban már csak 1 százalékos növekedést jósol a szervezet. Az OECD 2003-ra már 3,2 százalékos növekedést prognosztizál az őszi "Világgazdasági Kilátások" című tanulmányában.

Az intézet hangsúlyozza, hogy a szeptember 11-i terrortámadások erőteljesen rontották a világgazdaság helyzetét, és az utóbbi két évtizedben először zsugorodhat a gazdaság teljesítménye az év utolsó hat hónapjában.

Az OECD helyzetmegítélése szerint a gazdasági élénkülés a jövő év második felére várható. Bár évtizedek óta először alakult ki egyidejű stagnálás a világ három fejlett térségében, a 2001-2002-es időszakban Japánban enyhe visszaesés, az Egyesült Államokban azért legalább 1,1 illetve 0,7 százalékos növekedés várható. Az szervezet némileg kedvezőbbnek ítéli az Európai Unió növekedési teljesítményét, ahol ez évre 1,7 százalékos, jövőre 1,5 százalékos, 2003-ra 2,9 százalékos bővülést jelez.

Kelet-Európát kevésbé érinti a lassulás

A külföldi működőtőke-befektetések beáramlása és a kamatcsökkentések miatt Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia valamelyest védve van a szeptemberi amerikai terrortámadások gazdasági következményeitől, olvasható a szervezet elemzésében. Miközben a gazdasági tevékenység lassul ezekben az országokban, csakúgy, mint a fő európai kereskedelmi partnereiknél, a lassulás nem lesz olyan hangsúlyos, mint másutt - áll az elemzésben.

Kádár Béla nagykövet, az OECD mellett működő magyar képviselet vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a jelentés az idei és jövő évi gazdasági fejlődési ütem szempontjából Magyarországot Írország és Görögország mellett az élvonalba sorolta. A növekedési ütem a jelentés tanúsága szerint Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is meghaladja az OECD-átlagot - tette hozzá a nagykövet. A nemzetközi gazdasági szervezet Magyarországnak idénre 3,8 százalékos, jövőre 3,5 százalékos GDP-növekedési ütemet, 9 százalékos, illetve 5,5 százalékos fogyasztóiár-emelkedést, 5,9 százalékos, illetve 6 százalékos munkanélküliséget jósol, és a GDP 3 százaléka alatti, javuló irányzatú folyómérleghiányt valószínűsít.

Magyarországról azt emeli ki a jelentés, hogy az erős lakossági fogyasztás továbbra is támogatja a növekedést, ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a költségvetés esetleg túlságosan bővüléspárti. A magyar infláció a legmagasabb a négy országé közül, de a központi bank intézkedései - az árfolyamsáv szélesítése és az inflációs célt követő politika elfogadása - segíthet a pénzromlás fékezésében - írták az OECD elemzői.

GDP-növekedés*

2001

2002

2003

Csehország

3

2,7

3,7

Lengyelország

1,5

1,8

4

Szlovákia

2,7

3,1

4,1

Magyarország

3,8

3,5

4,1

Németország

0,7

1

2,9

Ausztria

1,2

1,5

2,7

Euróövezet

1,6

1,4

3

Egyesült Államok

1,1

0,7

3,8

OECD-övezet

1

1

3,2


Monetáris jótanácsok

A tanulmány dicséri az amerikai jegybank (Fed) eddigi kamatcsökkentési manővereit (ebben az évben összesen tíz alkalommal, 450 bázisponttal csökkentette a kamatokat), azonban a jövőben e hagyományos monetáris eszköztől való tartózkodódásra inti a jegybankot, és kivárásra, a kamatcsökkentések eddigi hatásainak vizsgálatára fekteti a hangsúlyt.

A szervezet szerint az Európai Központi Banknak - az amerikai jegybankkal ellentétben - folytatnia kell a monetáris enyhítést, legalábbis abban az esetben, ha a szeptember óta napvilágot gyenge termelési és foglalkoztatási adatok nem mutatnak javuló tendenciát a közeljövőben.

Az OECD tanulmányában foglaltak szerint Japánnak - mivel a zéróhoz közelítő kamatlábak a kamatcsökkentést nem teszik lehetővé - más eszközökkel - például devizapiaci beavatkozással kell élnie, alacsonyan tartva ezzel a jen árfolyamát.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OECD

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről