Jelentősen csökkent a fogysztás az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Változatlan jövedelmek mellett a vártnál sokkal nagyobb mértékben, 1,8 százalékkal zuhantak a személyi kiadások szeptemberben, a New York-i és washingtoni merénylethullám hónapjában az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztérium. Az amerikai GDP értékének kétharmdát adó fogyasztói kiadások 15 éve nem csökkentek ilyen mértékben.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones/CNBC előzetes elemzői konszenzusa 0,1 százalékos jövedelemnövekményt és 1,0 százalékos kiadáscsökkenést valószínűsített a vizsgált hónapra. Augusztusban 0,1 százalékkal nőttek a jövedelmek és 0,3 százalékkal a kiadások.

A személyi kiadások visszaesése legutóbb 1987 januárjában volt ilyen mértekű, akkkor 1,8 százalékot mértek. A szeptemberi zuhanást már a szerdán közzétett harmadik negyedévi előzetes GDP-becslés is előrevetítette: az adatsor szerint a személyi fogyasztási kiadások a július-szeptemberi időszakban alig 1,2 százalékkal növekedtek az előző negyedévi 2,5 százalékos bővülés után.

Az első GDP-becslés szerint az amerikai gazdaság egészének kibocsátása 0,4 százalékkal csökkent az előző negyedévben; ez volt nyolc éve az első GDP-visszaesés. Elemzők egyöntetűen azt várják, hogy az amerikai hazai össztermék értékének kétharmdát adó fogyasztói kiadások az idei utolsó negyedévben is csökkenni fognak, ami jó eséllyel ebben a három hónapban is negatív GDP-adatot eredményez, ezzel pedig már - tíz év óta először - technikailag recesszióban lenne az amerikai gazdaság (az elfogadott meghatározás két egymás utáni, negatív növekedéssel jellemzett negyedévet nevez recessziónak).

A csütörtöki jövedelmi és kiadási adatsor szerint az elkölthető személyi jövedelmek - az adók és egyéb kötelezettségek után megmaradó bevételek - 1,1 százalékkal csökkentek szeptemberben, jórészt azért, mert a kormány a júliusihoz és az augusztusihoz képest kevesebb adóvisszatérítési csekket küldött a háztartásoknak. Augusztusban - éppen az adóvisszatérítési programnak arra a hónapra eső kifizetései miatt - 1,9 százalékkal nőtt az elkölthető jövedelemhányad.

A kereskedelmi tárca csütörtöki adatai szerint tartós iparcikkekre 3,2 százalékkal költöttek kevesebbet az amerikaiak szeptemberben, mint az előző hónapban. Az erős kiadáscsökkenés révén a szeptemberi megtakarítási ráta 4,7 százalék volt az augusztusi 4,1 százalék után.

A csütörtöki adatsor után elemzők szerint csak erősödhet az a piaci várakozás, hogy a szövetségi jegybank legkésőbb november 6-ai ülésén újabb 50 bázisponttal 2,0 százalékra, 1958 óta a legalacsonyabb szintre csökkenti irányadó egynapos kamatát. A Federal Reserve az év eleje óta az akkori 6,5 százalékról kilenc menetben, eddig összesen 400 bázisponttal 2,5 százalékra, négy évtizedes mélypontra csökkentette alapkamatát az amerikai gazdaság megtorpanásszerű lassulása láttán. A jegybank a szeptemberi támadások óta is már kétszer, összesen 100 bázisponttal csökkentette alapkamatát.

(MTI)

Ajánlat:

Kereskedelmi Minisztérium

Korábban:

Alig szűkült az amerikai gazdaság
(2001. október 31.)