Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az átlagember is képes csúcsteljesítményre

Vágólapra másolva!
A jó menedzsment fontos feladata, hogy minden előfeltételezés nélkül megállapítsa: mit tehet csapatával valóban jobban, mint a többiek. Fredmund Malik professzor az Ausculta Management hangkazettáján kifejti: a csúcsteljesítményeket még akkor is fel lehet mutatni, ha átlagemberek alkotják a szervezetet.
Vágólapra másolva!

Megkerülhetetlen alapelv a menedzseri munkában az erősségek fejlesztése. A vezetőnek nem önmagukban értékes eredményekre, hanem meghatározott területeken elért eredményekre van szüksége. Minden szervezetnek szüksége van csúcsteljesítményekre, nem azért, mert ma modern dolog csúcsteljesítményekről beszélni, hanem azért, mert a környezet objektív követelményeket támaszt a szervezetek iránt, elvárja tőlük a kimagasló eredményt. Az igény annál fontosabb, minél erősebb a konkurencia.

Másrészt azonban pontosan a konkurencia nélküli szervezeteknek, mint például az államigazgatásnak, a hatóságoknak, a kórházaknak, oktatási szervezeteknek kell a gazdasági élet szereplőinél is jobban ügyelni teljesítményeik minőségére, hiszen társadalmi legitimációjuk függ ettől. Egy modern társadalom minden területen rá van utalva a csúcsteljesítményekre, de a szervezetekben dolgozó emberek százezrei, pozíciójuktól, rangjuktól függetlenül, egészen hétköznapi emberek. Nem igazságtalan-e teljesen hétköznapi emberektől csúcsteljesítményeket elvárni?

Az ellentmondás tehát: egyrészt kimagasló eredményekre van szükségünk, másrészt viszont hétköznapi emberekkel van dolgunk. Ennek feloldása a Malik professzornál negyedikként felsorolt vezetési elv következetes betartása: a már meglévő erősségekre kell építeni. Csúcsteljesítményeket csak olyan mértékben lehet elvárni, amilyen mértékben sikerül a feladatokat úgy kialakítani, hogy minél több ember járuljon hozzá az egészhez azon a területen, ahol a természetes erősségei már adottak. A jó menedzsment negyedik pillére az, hogy minden előfeltételezés nélkül megkérdezhessem: mit tehetek valóban jobban, mint a többiek? Hol vannak az valódi erősségeim? A vezető feladata pedig, hogy ezt a kérdést ne csak saját magának, hanem a munkatársainak is mindig feltegye.

Azokon a területeken kell csúcsteljesítményeket elvárni, ahol valakinek az erősségei vannak. A legtöbb esetben nem is kell különösebben megkövetelni ezt, mert a legtöbb ember örül annak, ha kiváló teljesítményeket nyújthat azokon a területeken, amelyeken ő erősnek érzi magát, és ahol természetes adottságai megkönnyítik számára e feladatot.

(Magyar Hírlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről