Magyar cégek is megvásárolnák a cseh olajkonszernt

Vágólapra másolva!
A MOL és a TVK együtt pályázik a cseh Unipetrol 63 százalékára. Ez a cég üzemelteti többek között Csehország legnagyobb benzinkút-hálózatát. A magyar vállalatok mellett a privatizációs eljáráson indul a Shell és a Rotch is.
Vágólapra másolva!

A MOL a TVK-val közösen indul Csehország második legnagyobb cégének, az Unipetrol 63%-ára kiírt privatizációs tenderen. A magánosítást a Hongkong Sanghaj Bank hajtja végre, amitől a prágai kormány legalább 400 millió dolláros bevételt remél.

Az Unipetrol üzemelteti Csehország legnagyobb benzinkút-hálózatát, ezenkívül tulajdonnal rendelkezik számos olajfinomítóban és több petrolkémiai üzemben. Az Unipetrol négy legértékesebb eleme a Ceska Rafineria (ebben már 49%-os tulajdonos a Shell vezette konzorcium), a Kauchuk, a Chemopetrol és a legnagyobb cseh benzinkút hálózattal rendelkező Benzina.

A Világgazdaság szerint a korábbi pályázók közül a Lukoil már visszalépett, viszont indul a Rafineria Gdanska pályázatán nyertes Rotch is. Sajtóértesülések szerint mintegy 20 induló van, köztük a Shell/Agip/Conoco konzorcium. Ugyanakkor korábban a vásárló aspiránsok között szerepelt a kanadai Norex is.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MOL

TVK