Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kamatcsökkentést jelent be a Fed?

Vágólapra másolva!
Vagy erősödnek, vagy gyengülnek a részvényárfolyamok ma a világ tőzsdéin - mondják az elemzők. Vagyis: fogalmuk sincs, mi várható. Sokan úgy vélik: az amerikai önérzet nem engedi majd, hogy pánikszerű eladások kezdődjenek a New York-i tőzsde mai nyitónapján, mások szerint azonban elindulnak lefelé az árfolyamok. Elképzelhető, hogy a Fed a tőzsdenyitás előtt bejelenti, hogy csökkenti a kamatot, ami élénkítőleg hathat a börzékre.
Vágólapra másolva!

A Reuters által idézett elemzők két táborra szakadtak. Az egyik csoport úgy véli, hogy a nemzeti önérzet hatására a befektetők New Yorkban visszafogják magukat, nem kezdenek eladásba és valószínűleg a részvények tartására, esetleg vásárlására rendezkednek be a következő napokban. A másik csoport a befektetők pánikszerű eladásait várja, és szerintük emiatt tovább gyengülnek a részvényárak a vezető európai börzéken.

Ez utóbbi változatot figyelembe véve Frankfurtban a héten ismét süllyednek az autóipari, a biztosítási és a banki papírok, de a veszteséget némileg ellensúlyozza majd az olajipari részvények drágulása.

Pénteken a frankfurti tőzsde 30 vezető részvényének DAX-indexe 6,29 százalékkal, kedd óta mintegy 14 százalékkal gyengült. Pénteken különösen nagy volt az autóipari és a biztosítási részvények árcsökkenése. A DaimlerChrysler 10,38 százalékos, a Munich Re 4,71 százalékos, az Allianz 8,04 százalékos veszteséggel zárt, míg a Lufthansa árfolyama 11,66 százalékos gyengüléssel 1997. áprilisi szintre esett.

A piacot kívánta nyugtatni pénteken Hans Eichel német pénzügyminiszter, aki azt mondta, hogy az öngyilkos merényletek utáni részvényárcsökkenéseknek nincs semmi köze a gazdasági teljesítményekhez. Érthetőnek mondta, hogy sok befektető idegesen reagál, de az árfolyameséseknek semmi köze a gazdasági mutatókhoz. Egyben reményét fejezte ki, hogy a részvénypiacok hamarosan megnyugszanak.

A londoni értéktőzsde felkészült a legrosszabbra, amikor majd hétfőn kinyit a New York-i börze, de elemzők titokban abban reménykednek, hogy a befektetők nemzeti önérzettől hajtva felnyomják a részvényárakat. A londoni börze 100 vezető részvényének FTSE-indexe pénteken 3,8 százalékkal, kedd óta 5 százaléknál nagyobb mértékben hanyatlott.

Az ING Barings londoni elemzője azt mondta, hogy nem lenne meglepődve, ha erősödnének a részvényárak New Yorkban a kereskedés elindítása után. Egy másik vélemény szerint az amerikai kormányzat mindent megtesz az emberek megnyugtatására abból a célból, hogy ne kezdjenek pánikszerű eladásba. Vannak olyan hangok is, melyek szerint New Yorkban a 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 300-500 pontos eséssel kezd.

Hétfőn Londonban - a New York-i tőzsdenyitásig, ami közép-európai idő szerint 15.30-kor lesz - a védelmi ágazattal összefüggő cégek részvényerősödése valószínűsíthető, míg a biztosítási papírok gyengülnek.

Londonban megerősödött az a nézet, miszerint a keddi terrortámadás miatt az amerikai Fed még október 2-i ülése előtt kamatot csökkent, hogy ezzel is javítsa a befektetési kedvet.

Egyöntetű a vélemény, hogy a héten erősödik a Tesco és a Morrison árfolyama, miután Nagy-Britannia legsikeresebben fejlődő két élelmiszer-kiskereskedelmi cége jelentős eredményjavulásról számol majd be.

Bezárták a pakisztáni börzét

Hétfőtől szerdáig zárva tart Pakisztán három értéktőzsdéje, beleértve a legnagyobbat, a karacsi börzét is. A másik két tőzsde, ahol három napra leáll a kereskedés, a lahori és az iszlámábádi. A Dow Jones jelentése szerint azután született döntés a tőzsdeszünetről, hogy a karacsi börze 100 részvényt tömörítő irányadó indexe három nap alatt 9 százalékot meghaladó mértékben gyengült az amerikai városok ellen kedden végrehajtott terroristatámadások hatására.

(Népszava)

Ajánlat:

Pánik a gazdaságban - az Üzleti Negyed különkiadása Amerika megtámadásáról

Korábban:

Gazdaság a terrortámadás után
(az Üzleti Negyed eddigi hírei)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről