Rekordnövekedést vár Dél-Ázsiában a Világbank

Vágólapra másolva!
A technológiai munkahely-áthelyezés, a regionális kereskedelem fejlődése, valamint az India és Pakisztán közti javuló kapcsolatok segítik abban Dél-Ázsiát, hogy 7,2 százalékos rekord gazdasági növekedést érjen el az idén - véli a Világbank a hétfőn közzétett átfogó fejlesztési jelentésében. Tavaly a térség gazdaságai 6,5 százalékkal bővültek.
Vágólapra másolva!

Dél-Ázsia erőteljes gazdasági növekedésének élén India áll: a márciusban végződött pénzügyi évben GDP-je 8,1 százalékkal nőtt. A javuló indiai-pakisztáni kapcsolatok jelentősen javították az üzleti bizalmat a térségben, miközben India erősen vonzza a nyugati tőke- és termelés-kihelyezéseket az olcsó munkaerő miatt.

Egyre több pénzt utalnak haza a külföldön dolgozó ázsiaiak

A jelentés szerint a magán tőkebeáramlás jelentős növekedésén is látszik a világgazdasági fellendülés. Nagy és egyre növekvő tőkeforrást jelentenek továbbá a térség számára a fejlett országokban dolgozók hazautalásai. Tavaly Dél-Ázsiában a külföldön dolgozók átutalásai 18,2 milliárd dollárt tettek ki az előző évi 13,1 milliárd dollár után.

A világon India a második a hazautalások összegét tekintve: 8,4 milliárd volt tavaly ezek összege. Pakisztánban a hazautalt összegek 2001 és 2003 között megháromszorozódtak, Bangladesben közel 50 százalékkal nőttek. A hazautalások a dél-ázsiai központi bankoknak is segítenek nagy devizatartalékok felhalmozásában, és így a pénzpiacok stabilitásának biztosításában.

A Világbank dél-ázsiai térséggel foglalkozó vezető közgazdásza szerint lehetséges az erős növekedési ütem fenntartása, de az olyan problémák, mint az elégtelen infrastruktúra, a szegény térségek erőtlen növekedése, vagy néhány ország hatalmas államháztartási hiánya, megoldásra szorulnak a növekedési ütem fenntartásához.