Történelmi csúcson a búza ára

Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsra emelkedett a búza jegyzésára a Budapesti Árutőzsde keddi kereskedésében: márciusi elszámolásra a gabona árfolyama 50 ezer forinton, májusi elszámolásra pedig 50 200 forinton zárt. Ilyen magas búzaárra Magyarországon eddig még nem volt példa, írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Jól jártak azok, akik a közelmúltban a gabonapiacon spekuláltak az emelkedésre. Október 21-én márciusra 42 ezer forintért lehetett búzát venni, ami azt jelenti, hogy három hét alatt kontraktusonként 800 ezer forintot lehetett keresni, ami a brókeri jutalékot leszámítva is 700 ezer forint feletti nyereséget jelent.

Nagy a búza- és kukoricahiány/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031010nagy.html

A Budapesti Árutőzsdén élénk kereskedelem folyt az elmúlt három héten. Szakértők szerint az idei búzatermés 2,8-2,9 millió tonnára tehető, ami nagyon kevés. A hazai piacon pedig hiány keletkezik az exportpiacokra már kiszállított 400-450 ezer tonna áru miatt. Az éves termésből ugyanis a malmok 1,4-1,45 millió tonnát visznek el, takarmány céljára is felhasználnak mintegy egymillió tonnát. Mindezek tekintetében nem meglepő, hogy történelmi magasságba emelkedett a búza ára, írta a Napi Gazdaság.