Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A kormány szerint nincs sok közalkalmazott

Vágólapra másolva!
A közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott egy keddi sajtótájékoztatón cáfolta azokat a vádakat, hogy a közszférában dolgozók száma túlságosan magas lenne, és a bürokrácia magas költségeivel agyonnyomja a gazdaságot. Vadász János szerint káros lenne a 10 százaléknál nagyobb arányú közszolgálati leépítés - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Vadász János kormánymegbízott véleménye szerint nem felelnek meg a valóságnak azok az állítások, amelyek a közszolgálat túlfoglalkoztatásáról szólnak. Az Európai Unió országaiban átlagosan a munkavállaló lakosság 24,6 százaléka dolgozik a közszférában, míg Magyarországon a 3,9 millió munkavállaló 21,6 százaléka, ami 800 ezer embert jelent - közölte a kormánymegbízott.

leftGyors üzleti internet ADSL-en csak most havi nettó 8 920 Ft-tól/uzleti_internet/adsl_pro.htmlADSL Profi

Az OECD augusztusban közzétett tanulmányával kapcsolatban - miszerint Magyarországon az egyik legnagyobb létszámú az állami szféra - Vadász elmondta: az OECD anyaga csak részkérdéseket, a közszolgálati adatsor egy részét tartalmazta, de a legfrissebb adatok az Eurostat és a KSH hivatalos felmérései alapján készültek.

Vadász János támogatja a minisztériumok számára előírt 10 százalékos létszámcsökkentést, de szerinte ebből nem következik, hogy mindenhol elbocsátásokra lenne szükség, és véleménye szerint káros lenne a több felől követelt ennél is nagyobb arányú leépítés.

A kormánymegbízott a munkáltatói szervezetek kritikáiról szólva elmondta, hogy ezek a nyilatkozatok sokszor szakszerűtlenek, illetve gazdasági és társadalmi kárt okozhatnak. Vadász szerint a vállalkozói szervezetek illetéktelenek a kérdésben, és nem az a dolguk, hogy beavatkozzanak a közszolgálat dolgaiba - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről