Erősödhet a régió devizáinak árfolyama

Vágólapra másolva!
A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW), a Dresdner Bank AG befektetési bankja szerint a közép-kelet-európai régió fizetőeszközeinek árfolyama erősödik a közeljövőben, az árfolyamingadozások csökkenésével párhuzamosan.
Vágólapra másolva!

A DrKW úgy gondolja, hogy a forint - és kisebb mértékben a zloty - árfolyamára leselkedő veszélyek közül a legnagyobb, ha a külföldi kötvénybefektetők tömegesen vonulnak ki a magyar piacról. Az elemzés hozzáteszi, hogy jelenleg nem ez a helyzet, sőt úgy tűnik, hogy a befektetők megemésztették a júniusi sáveltolás okozta kavarodást és ismét kötvényvásárlásokba kezdtek a magyar piacon. Lengyelországban azonban valamelyest csökkent a külföldi befektetők kezében levő kötvényállomány az elmúlt három hónapban.

A DrKW számításai szerint a közép-európai országok devizáinak átlagárfolyama három éves mélyponton áll az euróval szemben. A befektetési bank a forint, a zloty, valamint a cseh és a szlovák korona euróval szembeni árfolyamából számolt egy indexet a tavalyi nominális GDP-értékeket használva súlyként. Az így nyert mutató - amelynek értéke idén január 1-jén 100 pont - július elején 108 pont körül állt, ott, ahol utoljára 2000 januárjában. A mutató idei emelkedése - vagyis az átlagárfolyam gyengülése az euróhoz képest - nagyrészt a forint gyengülésének tudható be.

Ismét vonzóak lehetnek a térség devizái

Az euró alapú befektetőknek azonban az elemzés szerint az euró és az adott ország fizetőeszközének kamatkülönbözetét is figyelembe kell venniük. A cseh korona kivételével a régió devizái egyaránt kínálnak vonzó, a kamatkülönbözet lefölözésére irányuló stratégiákat. A DrKW szerint a négy régióbeli ország devizájának árfolyama - a megmutatkozó fundamentális problémák ellenére - ismét vonzó lehet a külföldi befektetők számára. A befektetési bank úgy véli, hogy a forint és az euró közötti 750 bázispont mértékű kamatkülönbözet - a jegybank kéthetes betétjének bázisán számolva - bőségesen elég arra, hogy a forint azonnali árfolyama jóval a határidős árfolyamok alatt maradjon.

A zloty a DrKW szerint "túladott", vagyis árfolyamának erősödésére lehet számítani, mert a lengyel gazdaság kikecmergett a hullámvölgyből. A cseh és a szlovák korona árfolyama az euróval szemben az idei év eleje óta nagyjából együtt mozgott, a szlovák korona tavalyi árfolyamerősödésének hátterében jórészt a Szlovákiába irányuló működőtőke beáramlás állt.