Medgyessy: Megszorítás helyett takarékosság

Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy Magyarország profitálni tudjon a világgazdaság várható fellendüléséből, javítani kell a versenyképességen, és a költségvetésben nem megszorításra, hanem takarékosságra van szükség - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a Napi Gazdaságnak adott interjújában. Miközben az egész világ súlyos gondokkal küzd, a miniszterelnök szerint Magyarország működőképes, prosperál a gazdaság.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Medgyessy: Szívesen hallgatok szakemberekre

Ha gazdaságról van szó, szívesebben hallgatok gazdasági szakemberekre, mondta a kormányfő. Példának említette Bácskai Tamás professzort, aki szerint a magyar gazdaság nincs válságban. Az igaz, hogy az egész világ és Európa egésze növekedési deficittel küzd, mondta Medgyessy Péter. Ennek ellensúlyozására a magyar gazdaságpolitikának nagyon sok tennivalója van, de a miniszterelnök szerint a válságminősítés kifejezetten politikai természetű, semmi más oka nincs.

Megszorítást követelnek a munkaadók/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030708megszoritast.html

Idén az első negyedévben a GDP-növekedés 2,7 százalékos volt, míg egy évvel korábban 2,9 százalékos, gyakorlatilag tehát nincs érdemleges lassulás, a miniszterelnök szerint. A gazdaságelemzők nagyjából azt a 3,5 százalékos növekedést tartják reálisnak, amivel ma mi is számolunk. Ez jobb, mint amit Csehország vagy Lengyelország produkál, és lényegesen kedvezőbb annál, amit a nyugat-európai országok, illetve az Amerikai Egyesült Államok fel tudnak mutatni, mondta Medgyessy Péter. Igaz, hogy Szlovákiában valamivel magasabb a növekedés, de 15 százalékos munkanélküliség mellett, úgyhogy velük sem cserélnék, tette hozzá. Az infláció sem volt még soha ilyen alacsony szinten, mint most, viszont a 6,5 százalékos munkanélküliség valóban magas, és ezen változtatni is fogunk, mondta a napilapnak a kormányfő.

Fel kell kapaszkodnunk a vonatra

Átalakul a gazdaságpolitika - az [origo] cikkgyűjteménye/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030605atalakul.html

Összességében tehát, miközben az egész világ súlyos gondokkal küzd, a miniszterelnök szerint Magyarország működőképes, prosperál a gazdaság. Várhatóan a következő 24 hónapban a világban gyorsul a fejlődés, s ebből Magyarországnak profitálnia kell. Ehhez javítanunk kell a versenyképességünket és biztosítanunk kell, hogy a vállalati szektor számára maradjon elég tőke, vagyis az állam ne tenyereljen rá a nemzetgazdaságban kialakult összes forrásra, mondta a kormányfő. A kormány gazdaságpolitikájának középpontjában ezért az áll, hogy az exportőrök megfelelő árbevételt tudjanak realizálni. Emellett beruházási kedvezményeket alakított ki a kormányzat, amelyekkel a miniszterelnök szerint természetesen akkor tudnak élni a társaságok, ha van piac. Az pedig, hogy az elmúlt években munkahelyek szűntek meg a termelő szektorban, az irreális árfolyam következménye, ezek a vállalatok egyszerűen elvesztették lehetőségeiket, mondta Medgyessy Péter. Az ilyen sorsra jutott cégek listája sajnos nagyon hosszú, a bérmunkát végző háziipari szövetkezettől kezdve egészen a Dunaferrig, de ez most a reálisabb árfolyam mellett megoldódik, mondta a miniszterelnök.

Ideje tisztázni a fogalmakat

Forrás: ORIGO
Medgyessy: Az állam ne tenyereljen rá az összes forrásra

A további lehetséges megszorító csomaggal kapcsolatos kérdésre a kormányfő elmondta: a megszorítás azt jelenti, hogy a költségvetési kiadásokban nincs növekedés, sőt drasztikus a visszalépés. Már elkezdtünk dolgozni a jövő évi költségvetésen, és ez azt mutatja, hogy 2004-ben a kiadások terén körülbelül 8-9 százalékos lesz a növekedés, mondta Medgyessy Péter. Igen jelentős forrásokat fordítunk az úthálózat fejlesztésére, az autópálya-építésre, tette hozzá. "Ez számomra a legfőbb prioritás; az infrastruktúra fejlesztése vonzza a tőkét, szaporítja a munkahelyek számát és biztosítja a fejlődést és az esélyt a vidék Magyarországának", mondta a kormányfő.

Medgyessy Péter szerint ez azt jelenti, hogy nincs szükség semmiféle megszorításra, szükség van viszont takarékosságra. "A takarékosságon pedig azt értem, hogy az állam nem fölözi le az összes pénzt, ami szabad forrásként a nemzetgazdaságban rendelkezésre áll, mert abból nem lesz teljesítmény, versenyképesség vagy új munkahely", mondta a kormányfő. Márpedig Medgyessy Péter szerint a kormány gazdaságpolitikájának éppen ez a célja: teljesítmény, versenyképesség és új munkahelyek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!