A nap képei április 21-én

Vágólapra másolva!
Az Origo képszerkesztőinek válogatása a nap legjobb és legérdekesebb képeiből. 
Vágólapra másolva!
Fotó: Bielik István - Origo

Családi selfie készül. A volt ukrán elnök, Viktor Janukovics rezidenciája a Kijev közelében található Novi Petrivci faluban jelenleg Antikorrupciós Múzeumként üzemel. Az Origo riportja a rezidenciáról.

Forrás: MTI/Varga György

Egy feltételezett sérültet juttatnak le alpintechnikával a kaposvári KÖTÉL Speciális Mentőszolgálat tagjai a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi gyakorlatán az M7-es autópályán, a kőröshegyi völgyhídról. A gyakorlat feltételezett balesetében egy gázolajat szállító nyerges vontató defektet kap, a szalagkorlátnak csapódik a hídon, a megsérült tartályból szivárogni kezd a veszélyes anyag, egy autóbusz pedig összeütközik egy személyautóval, miután a balesetet látva vészfékezésbe kezd.

Forrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Esszam el-Erian, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom egyik magas rangú tagja perének ítélethirdetésén, amelyet a kairói rendőrakadémia bírósági tárgyalótermében tartanak. Mohamed Murszi megbuktatott iszlamista elnököt húsz év szigorított szabadságvesztésre ítélte a kairói büntetőtörvényszék, akit tizennégy társával együtt békés tüntetők meggyilkolásában való részvétel vádjával fogtak perbe. Az ügy 2012 decemberére nyúlik vissza, amikor az akkor hatalmon lévő Murszi elleni többnapos tiltakozó akció erőszakos feloszlatásában tíz ember életét vesztette.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Napelemtáblák a Tamási Naperőmű Kft. sellyei telepén. A 2,5 hektáron működő, 70 négyzetméternyi napkövető napelemmel működő, 499 kilowatt teljesítményű erőmű 250 háztartás éves szükségletéhez elegendő villamos energia termelésére képes. Kína legutóbb egy űrben lebegő napelemes erőmű ötletével rukkolt elő.

Forrás: AFP/Jiji Press

Mágneses lebegtetésű vonat (angol rövidítéssel: maglev) a curui Jamanasi Maglev próbapályán, a Tokiótól nyugatra elterülő Jamanasi prefektúrában. A társaság tájékoztatása szerint a mágnesvasút megdöntötte a gyorsasági világrekordot, miután egy tesztszakaszon 603 kilométer/órás sebességgel száguldott. A vasúttársaság tervei szerint 2027-ben indítja meg menetrendszerű járatait a Tokió és Nagoja között hat állomással megépítendő mágnesvasútvonalon. Az óránként 500 kilométeres sebességgel száguldó vonat körülbelül 40 perc alatt teheti meg a két város közötti 366 kilométeres utat.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Hegesztő dolgozik az Interspan Faipari Kft. vásárosnaményi gyártelepének teljes felújításán. A svájci székhelyű cég csaknem 30 milliárd forint értékű új gyárában 2016 nyarától OSB-falapot gyártanak száz új dolgozó foglalkoztatásával. A beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a magyar kormány április 20-án nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Forrás: MTI/EPA/Solar Impulse/Solar Impulse

A kínai Csungkingból a kelet-kínai Nankingba indul a világkörüli úton lévő Solar Impulse 2 elnevezésű napelemes svájci repülőgép fedélzetén Bertand Piccard svájci orvos-pilótával, a Solar Impulse társaság elnökével és Andre Borschberg mérnök-pilótával, a Solar Impulse társaság vezérigazgatójával. A március 9-én Abu-Dzabiból indult két pilóta be akarja bizonyítani, hogy lehetséges körberepülni a Földet hagyományos, környezetszennyező üzemanyag nélkül.

Forrás: MTI/Komka Péter

A kazári riolittufa-erózió. A Mátraszele és Kazár közötti hegygerinc déli oldalán található riolittufa feltehetően mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. A talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta, benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt.

Forrás: AFP/Peter Parks

Viharos széllel kisért esőben siet egy férfi Sydneyben. Az Ausztrália délkeleti részén tomboló vihar árvizet okozott, lakóépületek rongálódtak meg, több mint 215 ezer épület maradt áram nélkül. A heves vihar következtében legkevesebb három ember életét veszítette.

Forrás: MTI/Varga György

Az eredeti formájában újraépített Kisfaludy lapátkerekes gőzhajó az alsóörsi kikötőben. A családi tulajdonú Balatoni Sétahajózási Kft. sikeres pályázata eredményeként Európai Uniós támogatással mintegy százmillió forintból építették meg a Balaton első személyszállító hajója, a Széchenyi István által 1846. szeptember 21-én vízre bocsátott Kisfaludy lapátkerekes gőzös korhű mását.