Képek és pixelek

Képek és pixelek címlapi
Vágólapra másolva!
Képek és pixelek – Fotóművészet és azon túl címmel csaknem 150 fotóművész több száz – az elmúlt tíz-tizenöt évben született – képével a falakon a Műcsarnokban megnyílt a Nemzeti Szalon 2016 kiállítás. 
Vágólapra másolva!
Urbán Ádám: Szomorúpark Forrás: Műcsarnok

A fotografikus művek öt nagy témakörben – Hely, ahol; Szemben; Testkép; Nézőpont; Varázslat – találták meg a helyüket. Ám ezek korántsem szorosan zárt tematikus egységek. A mai magyar fotóművészetre – és „azon túlra” – a műfajok, stílusok, megközelítések keveredése, viszonylagossága jellemző – írja a tárlat kurátora, Szarka Klára.

Kurucz Árpád: Peking Forrás: Műcsarnok

A tárlat bejárásához, befogadásához nem pusztán segítséget adhat a csoportokba rendezés, hanem az elrendezésnek köszönhetően izgalmas „párbeszéd” is kialakult a kiállított művek, műcsoportok között. Egy-egy művész neve több helyszínen, más-más tematikus egységben is feltűnhet. Jól mutatja ez, hogy a magyar fotóművészek egy részének érdeklődése és munkássága szerteágazó.

Csáki László: My Name is Boffer Bings Forrás: Műcsarnok

Annak ellenére így van ez, hogy a legfontosabbnak látszó általános törekvés az elmélyült tudatosság elérésének vágya. Úgy tetszik, a neten burjánzó „rivális” képtömegektől csakis koncentrált, letisztult, egységes és nagyon tudatos alkotói módszerekkel lehet eltávolodni. Elemelkedni. Valamilyen pontosan körülírható és általában szó szerint is körülírt projektummal, tervvel. Gyakran képsorozattal.

Erdős Gábor: Muzsikusok – Caravaggio után Forrás: Műcsarnok

A kiállított fotográfiák zömét digitálisan rögzítették, és digitális nyomatokkal mutatják be alkotóik. Markáns törekvés ugyanakkor az analóg képrögzítés és -másolás használata, sőt a historikus technikák alkalmazása is.

Szabó Klára Petra – Szvet Tamás: Együttműködés Forrás: Műcsarnok

Méretben, formátumban, installációban óriási a változatosság a képek között. Ez részint adottság: többen korábbi kiállításra, tehát más alkalomra, meghatározott módon készült műveikkel szerepelnek itt, sokaknak viszont most, a Szalonra öltöttek testet a képeik. Másrészt éppen az alkotói szándékok sokfélesége miatt oly különfélék a bemutatott művek a maguk fizikai valójában. Ám ebben nincs semmi meglepő.

Sopronyi Gyula: Részlet a 90 perc című sorozatból Forrás: Műcsarnok

A fotografikus kép, alaptermészete szerint, a folytonos változás és polarizálódás állapotában létezik, az első dagerrotípiáktól a világhálón megosztott, kézzel meg sem fogható pixelhalmazokig, vagyis a mai fényképekig.

Chochol Károly: Paksi zsidótemető Forrás: Műcsarnok

Bán András kurátor szerint a modern művészet hatalmas fejezete foglalkozik a műfajhatárok átlépésével, az összművészeti és műfajközi alkotással, az új anyagok és technikák művészeti alkalmazásával, a kép kiterjesztésével.

Csudai Sándor: Fiatalok hűsítik magukat a Dunában – Sziget fesztivál 2015 Forrás: Műcsarnok

A jelen digitális képiség különösen kínálja a mediális konvergenciát és a váratlan, szokatlan elágazásokat. A Képek és pixelek kiállítás fotóművészeti termei mögött olyan terek nyílnak, amelyekben a téma a digitális váltás következményeinek mérlegelése, a mindennapi képhasználat, az álló- és mozgókép, illetve kép és hang egymásba fordulása.

Sarkantyú Illés: Részlet a Hervé sorozatból Forrás: Műcsarnok

Multimediális alkalmazások azokból az évtizedekből, amikor az ismeretek még nem a világhálón terjedtek, amikor nem az algoritmusok, hanem az emberi agy és kéz alkotott, amikor az idő az alkotó és a befogadó számára is években, hónapokban, napokban és nem percekben volt mérhető – írja Mayer Marianna az Idő/Utazók szekció kurátora a kiállításról.

Faa Balázs: Csendélet Forrás: Műcsarnok

Naplóvezetés fényképezőgéppel, tollal, kamerával, ceruzával az évezredes régészeti leletmentéstől a pár évtizeddel ezelőtti múlt rögzítéséig professzionális művészektől, tudósoktól és ismeretlen dokumentátoroktól.

Gárdi Balázs: Sziklaugró, Boston, USA Forrás: Műcsarnok

A Képek és pixelek | Fotóművészet – és azon túl | Nemzeti Szalon 2016 kiállítás kísérőprogramjai között tárlatvezetések, irodalmi programok és filmvetítések is találhatók a Műcsarnokban.

Gáti György: chAir, Treviso, Olaszország Forrás: Műcsarnok

Keller Diána: Ikozaéder Forrás: Műcsarnok

Szatmári Gergely: Szöul Cool Forrás: Műcsarnok

Szilágyi Lenke: Trópusi utazások Forrás: Műcsarnok

Mártonfai Dénes: Hétköznapi lányok, részlet Forrás: Műcsarnok

Szigetváry Zsolt: Anton Zakharov, részlet a férfi műugrók sorozatból Forrás: Műcsarnok

Bácsi Róbert: Részlet a Manézs című sorozatból Forrás: Műcsarnok

Major Ádám: Németországi nyarak tájképei, részlet Forrás: Műcsarnok

Balla Vivienne: Új generáció Forrás: Műcsarnok

Magyar Ádám: Array 1, Seoul Forrás: Műcsarnok

Borsay Márti: Önarckép Forrás: Műcsarnok

Misetics Mátyás: Részlet az Utópia című sorozatból Forrás: Műcsarnok

Bende Attila: Mementó Forrás: Műcsarnok
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!