Az újságból a falra - megnyílt a Sajtófotó Kiállítás

magyar sajtófotó 2013
Sport (sorozat) 1. díj: Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Highline
Vágólapra másolva!
Az elmúlt év legjobb magyar sajtófotóiból rendezett kiállítás a budapesti Capa Központban tekinthető meg. A kiemelkedő sajtófotókon túl a kortárs fotográfiai központ számos kapcsolódó programot is szervez a kiállítás ideje alatt.
Vágólapra másolva!

Éveken át a Magyar Nemzeti Múzeum adott helyet a kiállításnak, az idén először azonban a decemberben megnyílt Capa Kortárs Fotográfiai Központban láthatók az elmúlt év legszebb, legfontosabb és leglátványosabb sajtófotói.

A központ sok kísérő programmal is készül a március 28. és május 18. között megtekinthető kiállításra, melyet a magyar fotósok Kijevben készült képei vezettek fel március 21–23. között. Lesz beszélgetés a fotós és alanya viszonyáról, a szociofotó és a sajtófotó közötti különbségről (ha van egyáltalán), filmvetítések, slam-költészet, tárlatvezetések, szakmai és családi napok, de highline-bemutató is (ez utóbbi természetesen nem a múzeumban). A programokról részletesen itt olvashat.

A főszerepet azért mégiscsak a 2013-as év legjobbnak ítélt sajtófotói játsszák, a díjakat is csütörtökön este, a kiállítás megnyitóján adták át.

A nagy hagyományokkal rendelkező magyar fotóriporter-szakma legnagyobb seregszemléjének is nevezett kiállításon láthatók például Bielik István szíriai polgárháborúról készült képei, amelyekért az év legkiemelkedőbb fotóriporteri teljesítményéért járó MÚOSZ-nagydíjat kapta.

Bielik István, Népszava: A véget nem érő pokol – a szíriai polgárháborúban készült sorozat – további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Forrás: Sajtófotó/Bielik István (Népszava)

Nagy utat tettek meg Hajdú D. András, az Origo fotóriporterének egy nyírségi szexmunkás zürichi útjáról készített képei, amelyek eredetileg egy négyrészes cikksorozatban, multimédiás riportként jelentek meg, most pedig egy kiállítótérben láthatók. A riport a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért odaítélt André Kertész-nagydíjat kapta.

Hajdú D. András, Origo: Nyíregyháza – Zürich Express – a teljes sorozat megtekintéséhez kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Hajdú D. András további négy kategóriában is díjat nyert 2013-ban készült képeivel, fotósorozataival.

Hajdú D. András, Origo: Fiatal cigány lány portréja egy roma szegregátumban a nagybányai Krajkán – további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Hajdú D. András, Origo: Szórványlelkész az Ormánságban – a teljes sorozat megtekintéséhez kattintson a képre! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Hajdú D. András, Origo: Krajkai mindennapok – további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Hvg.hu fotóriporterének, Stiller Ákosnak a képeit sem először láthatjuk a sajtófotó-kiállításon, az idén ráadásul ő kapta a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat. Nem is csoda, hiszen képeit és sorozatait négy kategóriában díjazták, (Emberábrázolás-portré (egyedi) - 3. díj, Sport (sorozat) - 3. díj, Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) - 1. díj, Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) - 1. díj).

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 1. díj: Stiller Ákos, HVG: Méteres lyukakban bányásszák a reményt Farkaslyukán – további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Forrás: Sajtófotó/Stiller Ákos (HVG)

Az Origo rendszeres olvasói további ismerős képeket is láthatnak a kiállításon, mivel a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Mudra László, az Origo fotósa lett. A zsűri a Hír-eseményfotó (egyedi) kategóriában neki ítélte a második díjat, benyújtott anyagának sokszínűségét, magas színvonalát díjazta.

Hír-eseményfotó (egyedi), 2. díj: Mudra László, Origo: Tabló – további díjnyertes fotókért kattintson a képre! Fotó: Mudra László - Origo

A Magyar Távirati Iroda fotószerkesztősége is sok képpel képviselteti magát a kiállításon, többek között Balázs Attila három kategóriában is díjazott képeivel, aki a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó különdíjat kapta.

Természet és tudomány (sorozat) 2. díj: Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa: Az élet él és élni akar – további díjnyertes fotókért kattintson a képre! Forrás: Sajtófotó/Balázs Attila (MTI)

Kiemelkedően sok díjat gyűjtött be még Mohai Balázs is, az MTVA/MTI idén Junior Príma Díjat is nyert külső munkatársa.

Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Highline – további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Forrás: Sajtófotó/Mohai Balázs (MTI)

Sok más kép is látható a kiállításon, például az Origo fotórovatának egyik kedvenc anyaga a Magyar Nemzet Magazinnak dolgozó Végh László sorozata elhagyott, bántalmazott, de megmentett kutyákról, ez Természet és tudomány (sorozat) kategóriában a harmadik díjat nyerte.

Végh László, Magyar Nemzet Magazin: Kiszolgáltatva – további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Forrás: Sajtófotó/Végh László (Magyar Nemzet Magazin)

Kövesse az Origo fotórovatát a Facebookon is!