Az olaszok kiütötték a címvédőt

Olaszország – Spanyolország,  UEFA Euro 2016, labdarúgás, Európa-bajnokság, foci,  Italy v Spain - Round of 16: UEFA Euro 2016 European Championship round of sixteen during the UEFA EURO 2016 27, 2016 in Paris, France.
PARIS, FRANCE - JUNE 27: Giorgio Chiellini (L) of Italy celebrates scoring with Eder after scoring the opening goal with his team mate Eder (R) during the UEFA EURO 2016 round of 16 match between Italy and Spain at Stade de France on June 27, 2016 in Paris, France. (Photo by David Ramos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Oda a spanyol triplázási álmoknak, jöhet a német-olasz negyeddöntő.
Vágólapra másolva!

Foci-Eb, nyolcaddöntő:
Olaszország-Spanyolország 2-0 (1-0) - élő közvetítés
Párizs, Stade de France, v: Cüneyt Cakir (török)
Olaszország:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Florenzi (Darmian, 84.), Parolo, De Rossi (Thiago Motta, 54.), Giaccherini, De Sciglio - Pellé, Éder (Insigne, 81.)
Spanyolország: De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Jordi Alba - David Silva, Fábregas, Busquets, Iniesta - Nolito (Aduriz, 46.; Pedro 81.), Morata (Lucas Vázquez, 70.)
gól: Chiellini (33.), Pellé (91.)
sárga lap: De Sciglio (23.), Pellé (54.), Thiago Motta (89.), ill. Nolito (40.), Busquets (89.)

Négy éve a döntőben találkozott egymással az olasz és a spanyol válogatott, és az akkori 4-0-s vereségért eddig nem sikerült revánsot venniük az olaszoknak. Antonio Conte Candreva sérülése miatt De Scigliót tette a kezdőbe, miközben a címvédő kapitánya, Vicente Del Bosque semmit sem változtatott, zsinórban negyedszer küldte pályára ugyanazt a kezdő 11-et.

Eder középen, Sergio Busquets és Juanfran szorításában Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mike Hewitt

A meccs elején egy zápor hullt a pályára, az alsó sorokban ülő nézők pánikszerűen menekültek, a játékosoknak viszont focizniuk kellett, és tették is a dolgukat. Főleg az olaszok: meglepetésre többet birtokolták a labdát, és ami még fontosabb, veszélyesebben is támadtak: előbb Pellé fejesét, majd Giaccherini ollózását védte De Gea, igaz, az utóbbit veszélyes játéknak látta a bíró.

Maradt az olasz fölény, amely fél óra után góllá ért: Éder bivalyerős szabadrúgása kipattant De Geáról, majd Chiellini bepofozta.

A spanyolok nem igazán tudtak váltani, szimbolikus volt az utolsó perc, amikor De Rossi felbőrözte Iniestát, majd az akció végén Giaccherini tornáztatta meg De Geát.

Szünet után kicsit feljebb léptek a spanyolok, de egy kontrából az olaszok lőhettek volna újabb gólt, Éder ziccere azonban elakadt De Geán, majd percekkel később ismét a spanyol védelem mögé kerültek Éderék. Gyakorlatilag egy csapat volt a pályán az első bő egy órában, az olaszok csak a be nem lőtt második gól miatt szentségelhettek.

Morata Chielli szorításában Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovski

A 70. perctől megjöttek a spanyol helyzetek, Aduriz laposan csavart a jobb kapufa mellé, Ramos szöglet után fejelt a léc fölé, Iniesta és Piqué átlövéssel tesztelte Buffont.

Tíz percig tartott a nagy spanyol roham, utána enyhült a nyomás, bár akadtak spanyol lehetőségek. Az olaszok cserékkel is igyekeztek megtörni az ellenfél lendületét, míg ebben a műfajban Del Bosque pechesnek bizonyult: lecserélt két csatárt, majd a becserélt Aduriz megsérült.

Buffontól még kellett egy bravúr a 89. percben (Piqué tett kapura közelről egy fellőtt labdát), majd a 91.-ben jött a kegyelemdöfés: Insigne zseniális keresztlabdáját Darmian okosan tette Pellé elé, aki közelről nem hibázott: 2-0, ugyanúgy, ahogy az első meccsükön a belgák ellen. Az olaszok a negyeddöntőben a németekkel találkoznak majd.