Véget ért az éjjel: harcolt, de kiesett a magyar válogatott

Magyarország-Belgium euro 2016 foci eb
Hungary's midfielder Adam Pinter (R) vies for the header with Belgium's midfielder Radja Nainggolan during the Euro 2016 round of 16 football match between Hungary and Belgium at the Stadium Municipal in Toulouse on June 26, 2016. / AFP PHOTO / Pascal PAVANI
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott gyenge kezdés után hátrányba került, de a második félidőben jól játszva többször is közel járt az egyenlítéshez a Belgium elleni Európa-bajnoki nyolcaddöntőben. A hajrában a belgák megszórták az elfáradó magyar csapatot, és megérdemelten jutottak tovább, de a magyar csapatot így is csak dicséret illeti. 
Vágólapra másolva!

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Belgium-Magyarország 4-0 (1-0)
Toulouse, Municipal Stadion, 28 921 néző, v.: Milorad Mazic (szerb)
Magyarország: Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland (Böde Dániel, 79.), Kádár Tamás - Gera Zoltán (Elek Ákos, a szünetben) - Lovrencsics Gergő, Pintér Ádám (Nikolics Nemanja, 75.), Nagy Ádám, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám
Belgium: Thibaut Courtois - Thomas Meunier, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen - Radja Nainggolan, Kevin De Bruyne, Axel Witsel - Dries Mertens (Yannick Carrasco, 70.), Romelu Lukaku (Michy Batshuayi, 76.), Eden Hazard (Marouane Fellaini, 81.)
gól: Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), Hazard (80.), Carrasco (91.)
sárga lap: Vermaelen (67.), Batshuayi (89.), Fellaini (92.), illetve Kádár (34.), Lang (47.), Elek (61.), Szalai (92.)

Már a bemelegítésnél rossz híreket kapott a bizonyos szempontból elég peches magyar csapat: megsérült Kleinheisler László, akit a L’Equipe a csoportkör válogatottjába is betett. A Werder játékosa már a második alapember, aki kidőlt, Fiola Attila bokasérülése miatt csak az első meccsen játszhatott, A combsérülést szenvedett Kleinheisler helyét Pintér Ádám foglalta el.

Bernd Storck a két sérültet leszámítva a legerősebb kezdőjét tette fel, visszatértek a Portugália ellen pihenő sárga lapos játékosok: újra Kádár Tamás lett a balhátvéd, a pálya közepére pedig Nagy Ádám tért vissza.

A legerősebb csapattal kezdtünk Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar csapat a szokott szervezett játékával kezdett, sőt az első percekben többet birtokolta a labdát, és az első kaput eltaláló lövést is mi jegyeztük. Az első komoly helyzet viszont a belgáké volt: Romelo Lukaku birkózott a védőinkkel, a lecsorgó labdát öt méterről kapura lőtte, de Király Gábor jól fogta a szöget.

A belgák komoly nyomás alá helyezték a mieinket, több veszélyes lövés után a 10. percben a vezetést is megszerezték. Kevin de Bruyne ívelt be egy szabadrúgást balról, a magyar védők érthetetlen módon csak nézték, ahogy a két berobbanó belga, Lukaku és Toby Alderweireld közül utóbbi az ötösről zavartalanul bólint a tehetetlen Király kapujába.

Nem is mondhatjuk, hogy a gól sokkolta le a magyarokat, mert előtte is megvoltak a belga helyzetek,

mindenesetre továbbra sem igazán voltunk meccsben,

De Bruyne pár perccel később ziccerből lőhetett, de nem találta el jól a labdát. A magyarok legnagyobb helyzetéhez az első 20 percben az kellett, hogy Thibaut Courtois elcsúszva lyukat rúgjon egy hazaadásnál, de csak szöglet lett a dologból.

Pintér nem tudta hozni, amit Kleinheisler

A 24. percben egy szép támadást lezáró Dzsudzsák Balázs-lövés jelezte, hogy a pályán vagyunk mi is, de Kleinheisler nagyon hiányzott elölről. Bernd Storck nem változtatott a formáción a kiesésével, a Werder középpályásának helyén játszott Pintér a 4-1-4-1-ben felálló csapatban, de neki egészen mások az erényei, mint Kleinheislernek.

Pintér Ádám küzd Radja Nainggolannal Forrás: AFP/Pascal Pavani

Feltűnő volt, hogy a magyar csapat olyan hibákat követett el, amiket az Eb-n eddig nem nagyon láttunk a mieinktől.

A belgák szinte minden támadást lövéssel fejeztek be,

és bár az első félidő második felére vezetett néhány formás támadást a magyar csapat is, nem nézett ki jól a mérkőzés.

A 35. percben Király óriási bravúrjára volt szükség, hogy elkerüljük a második gólt: De Bruyne 18 méterről lőhetett szabadrúgást, a bal felsőbe igyekvő labdát úgy tolta a felső lécre a magyar kapus, hogy kicsit bele is sérült.

Az első félidő végén megélénkültek a magyar támadások, előbb Lovrencsics Gergő, majd Dzsudzsák tévesztette el kevéssel a kaput jó helyzetből, ha már Storck a belga gól után visszarendezte a két szélsőt a tükörszélső pozíciójába. Mielőtt azonban nagyon belemelegedhettünk volna, a belgák egy percen belül háromszor is ziccerből próbálkozhattak, de Király mindannyiszor a helyén volt.

Király tartott meccsben minket az első félidőben Fotó: Polyák Attila - Origo

Az első félidőben Belgium 16-szor vette célba a magyar kaput,

ennél többször egy csapat sem próbálkozott eddig az Eb-n 45 perc alatt.

Ráadásul valami történhetett a magyar csapat egyik legjobbjával Gera Zoltánnal is, mert a szünetben Bernd Storck lecserélte, és Elek Ákos érkezett a középpályára.

Meccsben a magyar csapat

A második félidő elején alig néhány másodperc kellett ahhoz, hogy Királynak újra bravúrt kelljen bemutatnia, ezúttal Eden Hazard jó lövését piszkálta ki a rövid felsőből, de aztán a mi perceink következtek. A 49. percben mi is helyzettel válaszoltunk, Elek és Szalai Ádám játszott össze jól, utóbbi kicsit kisodródva fölé bombázott.

Dzsudzsák szórta a jó beadásokat Fotó: Polyák Attila - Origo

Elek beállítása jót tett a csapatnak, sokkal hatékonyabban lépett be a passzjátékba, mint Pintér, és így többször is sikerült megtartanunk a labdát a belga kapu előtt,

pedig se Gera, se Kleinheisler nem volt a pályán.

Dzsudzsák remek beadásából Szalai már kimondottan közel járt, fejese alig kerülte el a bal felső sarkot.

Miután a magyar csapat játéka stabilizálódott, a belgák is kevésbé voltak aktívak, és egyre komolyabba helyzeteink voltak. Pintér megpattanó lövése után már Courtois-tól is bravúr kellett, a 67. percben pedig Juhász lőhetett a bal szélről egy szöglet után. Nem mondhattuk, hogy érett a magyar egyenlítés, de már nem is lett volna akkora meglepetés, mint az első félidőben.

De nem lőttünk, hanem kaptunk

A 74. percben már kockáztatnia kellett Storcknak, Pintér helyére érkezett is Nikolics Nemanja, de érezhető volt, hogy nagyon elfáradt a magyar csapat.

A belgákban viszont még volt egy váltás,

és a Lukaku helyére beszálló Michy Batshuyani egy szélvészgyors támadás végén mindent eldöntött: Hazard ment el a bal oldalon, középre tette a labdát, ahol robinsoni magányában érkezett a marseille-i csatár, és a kapu bal oldalába helyezett.

Storck tudta, hogy már nincs mire várni, azonnal átállt háromvédős rendszerre Böde Dániel becserélésével, de mielőtt bármi történhetett volna, megkaptuk a harmadikat is. A meccs legjobbja, Eden Hazard szlalomozott át a holtfáradt védők között, és precízen kilőtte Király kapujának bal alsó sarkát.

Ha a győzelmet nem is, a szépítőgólt mindenképpen megérdemelte volna a magyar csapat. Ehhez Szalai járt a legközelebb, Nagy Ádám passzával fordulhatott kapura egy szöglet után, de centikkel fölé lőtt.

Mentünk a szépítésért, Elek kétszer is próbálkozhatott, majd Lovrencsics került helyzetbe,

de egy kontrából mégis mi kaptuk meg a negyediket.

A csereként beállt Yannick Carrasco kapott remek passzt Radja Nainggolantól a fellazult védelemből kilépve, Lang nem érte utol, Király pedig kiszolgáltatott helyzetben volt, az Atlético csatára pedig elpasszolta a kapus alatt a belgák negyedik gólját.

A magyar válogatott az első félidőben rossz szerkezetben, kicsit megilletődötten játszott, de a második játékrészben nagyon feljött,

megmutatta, nem véletlenül jutott el a nyolcaddöntőig.

Belgium nyilván sokkal jobb csapat, megérdemelten jutott a legjobb nyolc közé, de a négygólos vereség egyértelműen túlzó.

A mérkőzés statisztikái