Shaqiri álomgólja sem segített Svájcon

Svájc-Lengyelország euro 2016 foci eb
Poland's defender Michal Pazdan (R) heads the ball ahead of Switzerland's midfielder Xherdan Shaqiri during the Euro 2016 round of sixteen football match Switzerland vs Poland, on June 25, 2016 at the Geoffroy Guichard stadium in Saint-Etienne. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Hiába szerzett vezetést a lengyel labdarúgó-válogatott Svájc ellen az Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében, Shaqiri csodálatos góljával sikerült az egyenlítés. A büntetők során aztán csak Xhaka rontott, így Lengyelország jutott be a legjobb nyolc közé.
Vágólapra másolva!

Eredmény, foci-Eb, nyolcaddöntő:
Svájc – Lengyelország 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) – büntetőkkel: 4-5
Saint-Étienne, 38 842 néző
v.: Mark Clattenburg (angol)
Svájc: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez - Behrami (Fernandes, 77.), G. Xhaka - Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 58.), Mehmedi (Derdiyok, 70.) – Seferovic
Lengyelország: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101.), Grosicki (Peszko, 104.) - Milik, Lewandowski
gól: Blaszczykowski (39.), illetve Shaqiri (82.)
sárga lap: Schär (56.), Djourou (117.), illetve Jedrzejczyk (58.), Pazdan (111.)

Két veretlen válogatott, Svájc és Lengyelország kezdte meg a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek sorát. Vladimir Petkovic együttese az a csoportban 1-0-ra verte Albániát, Romániával 1-1-re, Franciaországgal pedig 0-0-ra végzett. A lengyelek a C csoportban gólt sem kaptak, a németek elleni gól nélküli döntetlen mellett Észak-Írországot és Ukrajnát is 1-0-ra verték.

Xherdan Shaqiri és Michal Pazdan csatája Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Nem csupán a három meccsen megszerzett több pont, de az egymás elleni mérleg is a lengyelek esélyét növelte: a két együttes korábban tízszer játszott egymással, ötször döntetlennel zárult a meccs, és a négy lengyel siker mellett csupán egyszer nyertek a svájciak: még 1976-ban egy bázeli barátságos mérkőzésen 2-1-re.

Jobban kezdtek a lengyelek

Az idei Eb leggyorsabb gólja megadhatta volna a meccs alaphangulatát, a 25. másodpercben már fejét fogta lengyel és svájci drukker egyaránt. Egy rossz svájci hazaadásra Lewandowski csapott le, de Sommer bravúrral hárított, a kipattanó labdát Miliknek csak be kellett volna passzolnia az üres kapuba, ő azonban 16 méterről a lelátóra lőtt.

Arkadiusz Milik ezen az Eb-n a helyzetkihagyásban jeleskedik Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Laurence Griffiths

Nagy lendülettel kezdtek a lengyelek, de 20-25 perc után szép lassan átadták a teret az ellenfélnek, és kontrajátékra váltottak. A leggyakrabban Grosicki volt játékban, aki a bal szélen lendületesen futballozott, a 29 percben az ő beadását bólintotta a léc fölé Krychowiak, majd lövéssel is próbálkozott, mindhiába.

Aztán a 39. percben a Fabianskitól induló akció végén Grosicki keresztpasszát a hosszún érkező Blaszczykowski nem hibázta el (0-1).

Shaqiri álomgólja

Valószínűleg megelégedett a vezetéssel és saját taktikájával a lengyel csapat, ugyanis a második félidőre állandósul a svájci fölény, Shaqiriék 55-60 százalékban birtokolták a labdát.

Shaqiri csodálatos gólt lőtt Forrás: AFP/Martin Bureau

A Bayern München és az Inter egykori, a Stoke City jelenlegi középpályása volt a legaktívabb, az 51. percben egy távoli löketét, a 73. percben egy tökéletesnek tűnő szabadrúgását védte Fabianski.

A csattanó azonban a 82. percben jött el, amikor Shaqiri a 16-os vonaláról álomszép ollózással egyenlített (1-1).

Kellett Fabianski bravúrja

Jöhetett a hosszabbítás, amelyben két izgalmas esemény történt: a két lengyel csere. Egyik fél sem vállalt kockázatot, így várható volt, hogy most már a büntetőkre bízzák a dolgot.

Fabianskinak sokat köszönhetnek a lengyelek Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Laurence Griffiths

A 113. percben Fabianski bemutatott még egy óriási bravúrt Derdiyok közeli fejesénél, de maradt az 1-1 és jöhettek a tizenegyesek.

Xhaka hibázott

A tizenegyeseknél aztán egyedül Xhaka lába remegett meg, amíg Lichtsteiner, Shaqiri, Schär és Rodríguez betalált, addig a Mönchengladbachtól az Arsenalhoz szerződő középpályás hibázott.

Granit Xhaka hibája döntött a büntetőpárbajban Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

A lengyelektől azonban senki sem rontott, Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski és Krychowiak is belőtte, ezzel lengyelország jutott a legjobb nyolc közé.