Százmilliókat kap a Fradi az Eb-focisták után

EB Foci Magyar válogatott edzés Gera Zoltán Edz a Magyar Válogatott a 2016-os európa bajnokságon Euro 2016
Edz a Magyar Válogatott a 2016-os európa bajnokságon
Vágólapra másolva!
A magyar klubok is profitálnak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságból, az európai szövetség (UEFA) ugyanis összesen 150 millió eurót oszt szét a válogatott játékosokat adó egyesületek között - írja a hirado.hu.
Vágólapra másolva!

Az elvek a klubszövetség (ECA) és az UEFA tavalyi megállapodása alapján változatlanok - az összeg kisebbik felét, negyven százalékot a selejtezősorozatot követően, hatvan százalékot pedig az Eb után fizették-fizetik ki.

Pénz jár a selejtezősorozatban minden olyan játékosért, aki bekerült a meccskeretbe; az Eb-n az eltöltött napokért az első meccstől az utolsó találkozót követő napig; plusz 14 napért, ami a hivatalos felkészülési időszaknak számít. Ebből a szempontból az Eb legnagyobb nyertese hazai szinten a Ferencváros, mivel hat játékosa is szerepelt az Eb-n: öt a magyar válogatottban, egy pedig a szlovák nemzeti csapatnál (Dibusz Dénes, Nagy Ádám, Gera Zoltán, Pintér Ádám, Böde Dániel, illetve Stanislav Sesták). A Fradinak 869 760 euró, azaz nagyjából 276 millió forint jár az Eb után.

Gera az Eb-n is hozott a Fradi kasszájába Fotó: Polyák Attila - Origo

A Videotontól két játékos utazott (Lang Ádám, Juhász Roland) Franciaországba, a fehérváriaknak 289 920 euróval, azaz 92 millió forinttal nő a bevételük. A Haladás (Király Gábor), a Puskás Akadémia (Fiola Attila), a DVTK (Elek Ákos), a DVSC (Korhut Mihály) és az MTK (Bese Barnabás) is várhatja az átutalást, játékosaik után a csapatokat 149 600 euró, körülbelül 46 millió forint illeti meg.

Az UEFA a korábbi gyakorlat szerint minden bizonnyal kora ősszel utalja el a pénzeket.