Nagy Ádámot 50 klub figyeli, Kádár topligában köthet ki

Stieber Zoltán; Dzsudzsák Balázs; Böde Dániel; Kádár Tamás; Juhász Roland
Marseille, 2016. június 18. Juhász Roland, Stieber Zoltán, Kádár Tamás, Böde Dániel és Dzsudzsák Balázs a Himnuszt éneklik a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában játszott Izland - Magyarország mérkőzés után a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. A magyar labdarúgó-válogatott a hajrában egyenlítve 1-1-es döntetlent ért el Izland ellen. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Jó most magyar játékosügynöknek lenni, hiszen a Storck-csapat remek Eb-szereplése miatt kapósak lettek a Franciaországban szerepelt játékosok, és ennek pozitív hatása lehet az egész magyar futballra. Nagy Ádám menedzserei a Ferencváros 21 éves játékosáról több mint 20 csapattal tárgyaltak már konkrétumokról, és Kádár Tamás iránt is óriási az érdeklődés. Sokat változott a magyar klubok és futballisták megítélése az Eb-kvalifikációnk óta.
Vágólapra másolva!

Égnek a vonalak a Careers Management Group (CMG) két társigazgatójának, Pataky Tibornak és Kövesdi Viktornak a mobilján, miután a magyar válogatott négy Eb-n szerepelt játékosának is ők intézik az átigazolási ügyeit.

"Ez persze nagyon fárasztó, de természetesen örömteli dolog. Az Európa-bajnokság alatt folyamatosan úton voltunk, az időn nagy részét Franciaországban töltöttük, ahol személyesen is egyeztettünk a jelenlévő klubokkal" - mondta az Origo érdeklődésére Pataky, hozzátéve, hogy Nagy Ádám és Kádár Tamás iránt mutatkozik most a legnagyobb érdeklődés, de Németh Krisztián és Bese Barnabás kapcsán is vannak beszélgetéseik.

Nagy Ádám óriásit játszott az Eb-n, és tovább akar lépni a Fradiból Forrás: DPPI media/Michael Zemanek

"Volt megbeszélésünk a lyoni pályaudvaron is egy vonattal érkező klubigazgatóval, de Marseille-ben és Bordeaux-ban a stadionon belül is volt találkozónk. Az esetek nagyobb részében a szállodák halljában zajlik általában az ilyesmi, semleges helyszínen" - magyarázta Pataky Tibor.

Mindenki Nagy Ádámot akarja

Az Eb-n Nagy Ádám a magyar válogatott egyik legjobbja volt, a futsalmúlttal is rendelkező, technikás középpályás védekezésben és támadásban is kiválót nyújtott, főleg fradista klubtársával, Gera Zoltánnal érezte magát jól a védők előtt. Még csak 21 éves, több poszton is bevethető, így nem csoda, hogy több csapat érdeklődéséről is hallani lehetett. Sajtóértesülések szerint 11 csapat - köztük olyan klubok, mint a Marseille, a Benfica vagy a Hamburg - is kinézte magának, ám menedzserei szerint ez a szám jóval magasabb.

Nagy Ádám még nem a Benficáé

Nagy Ádám képe fogadja az O Jogo címlapjára tévedőket: a legnagyobb portugál sportlap szerint a magyar válogatott középpályása a héten aláír a Benficához. Az Origo úgy tudja, még ha végül a Benfica is lesz a befutó, a héten biztos, hogy nem igazol még oda a Fradi kiválósága.

"Az elmúlt egy évben Európa valamennyi, futball szempontjából komolyan vehető bajnokságából érkezett megfigyelő Ádám miatt. Több mint 50 klub látta őt személyesen, és konkrét beszélgetésig is több mint 20 klubbal jutottunk el" - vette át a szót Kövesdi Viktor, aki azt viszont

cáfolta, hogy Nagy Ádám nemet mondott volna az Eb előtt a Chelsea-nek.

"Nem tudunk ilyen esetről, a sajtóban olvastunk erről. Valóban volt megkeresés Londonból, de részletekről nincs felhatalmazásunk beszámolni."

Ami viszont biztos, hogy Nagy Ádám távozni fog a Ferencvárostól. "A játékos a karrierjében arra a pontra ért, amikor érdemes váltania, és ő szeretne is váltani. Egy évvel ezelőtt a Ferencváros vezetőivel abban maradtunk, hogy Ádám szerződést hosszabbít a Ferencvárossal, annak érdekében, hogy a klub azután az eladásából profitálhasson. Ádám ebben az évben nagyon sokat kapott a klubtól, és most a klub is jól járhat az eladásával" - jegyezte meg Kövesdi.

A fiatal Bese Barnabás egy félidőt játszott az Eb-n, de már előtte is felkeltette néhány klub érdeklődését Forrás: AFP/Joe Klamar

Szintén a CMG képviseltje Németh Krisztián, Kádár Tamás és Bese Barnabás. "Mindannyiuk kapcsán vannak érdeklődések. Krisztián esetében kevésbé valószínű most a váltás.

és a klubja sem zárkózik el, hogy egy jó ajánlatot megfontoljon. Bese Barnabás teljesítménye is felkeltette több klub érdeklődését is már az Eb-t megelőzően is, meglátjuk ezekből az érdeklődésekből lesz-e konkrét ajánlat, ha igen, akkor miként gondolkozik arról az MTK" - fogalmazott Pataky.

Egy klubváltás lépései

A klubok első lépésben értesülnek róla, hogy van egy érdekes játékos, akit érdemes lenne figyelni. Ez az információ érkezhet játékosügynöktől, saját megfigyelőjüktől, vagy egyszerűen csak látják a televízióban a játékost, mert ilyen is van. Azután jön a megfigyelés egy scouting rendszeren keresztül, vagy személyesen, utána felveszik a kapcsolatot a játékos képviselőivel, vagy a klubbal, és érdeklődnek arról, hogy mik a szándékai a klubnak és a játékosnak. Van olyan procedúra, amely hónapig eltarthat, de van olyan eset is, hogy mindez pár héten belül lezajlik. A komoly klubok mindenesetre annyira aprólékosan dolgoznak, hogy azért inkább hónapokról érdemes beszélni. A komoly érdeklődők nagy része 6-8 hónapja figyeli például Nagy Ádámot - magyarázták a CMG társigazgatói.

Az Eb-n óriásit játszó Kádár jelenleg a lengyel Lech Poznan játékosa, de korábban, 18-22 éves kora között már játszott az angol Newcastle-ban, később a holland Rodában is. Nem nagy kockázat kijelenteni, hogy most újra visszakerülhet a topligák valamelyikébe, a Premier League-be visszajutott Burnley például egy lengyel lap szerint már ajánlatot is tett érte. Pataky szerint a 26 éves védő az Eb-n fényesen bizonyította, hogy a "játék minden elemében felveszi a versenyt az európai elittel, és

A játékosügynököknek akkor van a legkönnyebb dolguk, ha jól teljesítő és folyamatosan játszó, egészséges játékosáról kell tárgyalnia. Az pedig a legszerencsésebb eset, ha a futballista egy Eb-n, vagy egy vb-n jól teljesít. Az utóbbi hetekben több magyar futballista is remekül játszott, amivel nem csak maguknak, hanem honfitársaiknak is segíthetnek.

Kádár már játszott a Newcastle-ban is, és könnyen előfordulhat, hogy kiforrott védőként visszatér a Premier League-be Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Magyarország felkerült arra a futballtérképre, ahol jó ideje nem szerepelt" - vélekedik Pataky Tibor. "A magyar játékosok, klubok megítélése sokat változott az elmúlt hónapokban, hetekben, de ahogy mondani szokás, a futballban mindig a következő szombat számít csak. Az Eb már a múlt, és

Bernd Storck nem véletlenül figyelmeztetett

a meccs lefújása után egyből arra, hogy a magyar futball következő nagy feladata az európai kupaszereplés, majd a vb-selejtezők lesznek."

Korábban a klubok megfigyelői meglepődtek, ha találtak egy nekik tetsző magyar játékost, mert ahhoz voltak szokva, hogy 8-10 magyar bajnoki megnézése után, jó, ha egyvalakin fennakadt a szemük. "Az elmúlt időszakban ez azért változott, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a lengyel klubok milyen előszeretettel scoutolnak Magyarországon, és a leigazolt játékosok szinte kivétel nélkül be is válnak náluk" - mondja Kövesdi a lengyelországi magyar focisták inváziójáról.

A klubváltásra vágyakozó magyar focisták helyzete az elmúlt fél évben is sokat javult, aminek az oka a magyarok Eb-kvalifikációja. De erre sikerült még legalább egy lapáttal rátenni azzal, hogy a Storck-válogatott csoportelső lett, és négy franciaországi meccséből csak egyszer kapott ki. A játékosügynökök szerint azonban

a mostani szereplés hatásait valószínűleg később lehet csak majd érezni igazán.

A Katarban futballozó Németh Krisztián klubváltásra most nincs sok esély Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pataky hozzátette még, hogy a 4-0-s belgák elleni vereség semmit nem von le a magyar csapat érdemeiből. "A 78. percben 1-0 volt az ellenfélnek, és volt két óriási helyeztünk éppen. Ezt előre mindenki aláírta volna az Eb előtt, ha azt mondjuk, hogy így állunk majd a nyolcaddöntőben, ahová csoportgyőztesként érkezünk."

Most pedig mindketten azt várják, hogy az elmúlt hetekben érzékelhető futball-láz folytatódik, és a válogatott a közönségével együtt folytatja mindazt, amit az Eb-selejtezőkön elkezdett.