Ilyen lehet Storck legerősebb kezdőcsapata

Kleinheisler László, Bernd Storck
Hungary's German head coach Bernd Storck (R) and forward Laszlo Kleinheisler celebrates scoring during the first-leg play off qualifier football match for the UEFA 2016 European Championship in France on Novemebr 12, 2016 in Oslo, Norway. AFP PHOTO / NTB SCANPIX / VEGARD WIVESTAD GROETT +++ NORWAY OUT +++
Vágólapra másolva!
Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Elek - Kleinheisler, Nagy Á., Gera, Dzsudzsák - Szalai. Szerintünk így fog kifutni a magyar válogatott az Ausztria elleni Eb-nyitómeccsen. Megnézzük, a bő keretből ki megy, ki marad, és még indoklunk is. 
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben az Origo olvasói szavazataikkal próbáltak segíteni Bernd Storcknak, és akkor a legtöbben még úgy gondolták, hogy Bogdán Ádámnak kellene védenie a magyar kapuban.

Azóta sokat változott a világ,

Bogdán kikerült a Liverpoolból, majd az Eb-keretből is. Király Gábor viszont 40 évesen és remek formában van, az NB I-ben kiemelkedő formában védett, csakúgy, mint a válogatottban, főleg a norvégok elleni pótselejtezőkön. Így szinte száz százalék, hogy ő lesz a Storck-csapat kezdőkapusa.

A védelem szinte adott

A jobbhátvéd posztján Fiola Attila kirobbanthatatlan. A 26 éves játékos a Puskás Akadémiával kiesett ugyan az NB I-ből, de biztos, hogy nem marad csapat nélkül - a Fradi élénken érdeklődik iránta. Középen Storck Elefántcsontpart ellen kipróbálta a Videoton kettősét, a Juhász Roland, Lang Ádám duót. A 32 éves, 91-szeres válogatott Juhász egy ideje nincs csúcsformában, így

Lang partnere vélhetően a Lengyelországban valóban masszív védővé lett Guzmics Richárd lesz.

Ugyanez a duó a norvégok ellen is szinte átjátszhatatlan volt.

Guzmics Richárd helye megkérdőjelezhetetlen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tavalyi Origo-szavazáson a védők versenyét megnyerte Kádár Tamás, aki hasonlóan jól áll Storck ranglétráján, a bal oldal az övé lesz. A selejtezők során nemcsak védekezésben, hanem támadásban is átlagon felülit nyújtott a gyors - szintén lengyelországi - légiós, egy-két beadása pedig élményszámba ment, annyira pontosan odaért a labda a címzetthez.

Egy vagy két szűrővel játszunk?

Nagy kérdés, hogy egy vagy két védekező középpályással kezdenek majd a mieink, ha eggyel, akkor elég valószínűnek tűnik a Kínából Diósgyőrbe visszatért Elek Ákos kezdőcsapatba állítása. Ha kettővel, akkor Nagy Ádám lesz szerintünk a társa,

a Fradi középpályása a szezon nagy felfedezettje,

aki nemcsak technikás, de védekezésben és támadásban is egyaránt magas szintű játékkal képes hozzájárulni csapatai sikereihez.

A keret

Király Gábor (Swietelsky-Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)

védők:
Fiola Attila (Puskás Akadémia), Bese Barnabás (MTK Budapest), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton FC), Lang Ádám (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (DVSC-Teva)

középpályások:
Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Nagy Ádám (Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Pintér Ádám (Ferencváros), Stieber Zoltán (Nürnberg)

támadók:
Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Szalai Ádám (Hannover), Németh Krisztián (al-Gharafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Böde Dániel (Ferencváros)

Kleinheisler László villámkarriert futott be, a Videoton tartalékcsapatából sikerült a Werder Bremenbe szerződnie, miközben Norvégiában foci-Eb-t érő gólt szerzett a válogatottban. Bár Elefántcsontpart ellen nem játszott jól, úgy tűnik, Bernd Storck továbbra is bízik benne, nem kizárható, hogy ő kezd majd a jobbszélen az osztrákok elleni nyitómeccsünkön.

Kleinheisler Storck nagy felfedezettje Forrás: AFP/Vegard Wivestad Groett

Gera Zoltán olyan, mint a jó bor. Miközben Vanczák 33, Leandro 34 évesen kikerült a pixisból, addig az Európa Liga-döntőben is szerepelt támadó 37 évesen is kulcsjátékosa a Fradinak és a válogatottnak is.

Az ő formája sorsdöntő lesz a magyar szereplés szempontjából,

bár róla tudjuk, hogy ha nem sérült, akkor biztosan erőssége a csapatnak, ráadásul nem csak támadásban, hanem védekezésben is magas szintet képvisel.

Ki fog gólt lőni?

Dzsudzsák Balázsról sok újdonságot nem lehet mondani, csapatkapitányként nyilvánvaló, hogy minden meccsen kezdő lesz. Bár a karrierét hullámvölgyek kísérik - idén is volt már ebben része -, mindenki tudja, hogy ha jó napot fog ki, akkor a legjobb csapatok ellen is klasszis teljesítményre képes. A bal lába pedig messze a legjobb a magyar keret tagjai közt.

Szalai Ádám nem a szurkolók kedvence, mégis mindig kezd Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szalai Ádám az egyik legnépszerűtlenebb magyar futballista - talán mert nem szerez annyi gólt, mint Nikolics Nemanja Lengyelországban, vagy Böde Dániel a Ferencvárosban. Kendőzetlenül kimondja a véleményét, miközben többnyire kispados a Bundesligában.

Dárdai Pál is azt mondta róla, hogy nélkülözhetetlen tagja a csapatnak,

ő az, aki száz százalékig betartja a taktikai utasításokat, és ő volt a leglelkesebb akkor, amikor a volt kapitánnyal a lehetséges Eb-részvételről beszélgettek.

A kimaradók

Óriási meglepetés itt nincs, nagyjából lehetett számítani rá, hogy ez a hat játékos (Megyeri Balázs, Korcsmár Zsolt, Gyurcsó Ádám, Vida Máté, Sallai Roland, Kocsis Gergő) marad ki. Talán Korcsmár Zsolt kimaradása okozhatott kis meglepetést, de a védőként és középpályásként is bevethető (U20-as vb-bronzérmes) játékos eddig sem volt alapember.

Gyurcsó Ádám nem tud megbízhatóan hozni egy jó átlagot, Elefántcsontpart ellen is a mezőny leggyengébbje volt, le is kapta Bernd Storck gyorsan.

Az ő posztján Lovrencsics Gergő és Kleinheisler László is jobb teljesítményre képes,

hiába játszik rendszeresen a lengyel bajnokságban.

Gyurcsó Ádám - emlékeznek, bemutatkozó meccsén mekkora gólt rúgott Petr Cechnek? Forrás: AFP

Megyeri Balázsnak csak két kupameccsjutott a Getaféban, így biztos volt, hogy a négy kapus közül ő marad ki, míg Kocsis Gergő, Sallai Roland (ő be is mutatkozott a csapatban Elefántcsontpart ellen) és Vida Máté egyelőre csak tapasztalatot szerezni kerültek be a keretbe, mindkettőjüknél vannak rutinosabb, tapasztaltabb és - egyelőre - jobb játékosok.