Nem lennénk csoportelsők a Csank-féle foci-Eb-n

Magyar Válogatott EB Foci Lyon Dzsudzsák Balázs Szalai Ádám A Magyar Válogatott 3-3-as döntetlent ért el Portugália ellen a 2016-os Európa Bajnokság csoportkörének utolsó mérkőzésén Lyonban
A Magyar Válogatott 3-3-as döntetlent ért el Portugália ellen a 2016-os Európa Bajnokság csoportkörének utolsó mérkőzésén Lyonban
Vágólapra másolva!
Csank János azt mondta 1997-ben, hogy ha a meccsek 80 percig tartanának, Magyarország csoportelső lenne vb-selejtezős csoportjában. A most zajló foci-Eb-n is rengeteg gól született a meccsek vége felé, megnéztük, ki járt volna rosszul vagy jobban, ha nem vennénk figyelembe a hajrágólokat.
Vágólapra másolva!

A statisztikák szerint a mostani foci-Eb-n a 76. perc után, az utolsó negyedórában esett a legtöbb gól, ha a 90. perc utáni ráadásban szerzett találatokat is figyelembe vesszük. A csoportkörben 69 gól született, és ebből 20-at a 76. perc után szereztek a csapatok.

Innen jutott eszünbe Csank János egykori szokatlan nyilatkozata:

- mondta ezt a volt szövetségi kapitány, miután a magyarok egy 90. percben kapott Chapuisat Stéphane-góllal 1-1-re végeztek Svájccal az 1998-as világbajnokság selejtezőjén.

Payet két hajrágólt is szerzett Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lars Baron

Franciaországban is egészen másképp alakult volna a csoportkör, ha a mérkőzések az Eb-n nem 90, hanem 80 percig tartanának.

Nézzük, melyik meccseknek lett volna más a végeredményük!

Albánia továbbjutott volna

Az A csoportban a franciák Payet 89. percben szerzett góljával győzték le Romániát a nyitómeccsen, majd - szintén a házigazdák - két, 90. perc után lőtt góllal győzték le Albániát. Ez azt jelenti, hogy egy 80 perces Eb-n a franciáknak csak három pontjuk lett volna, az albánoknak pedig négy. Svájc csoportgyőztesként ment volna tovább, a franciák pedig ez esetben akár ki is eshettek volna.

Az albánok még a kieső csapatot is megünnepelték Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Julian Finney

A B csoportban Wales Robson-Kanu 81. percben lőtt góljával nyert Szlovákia ellen 2-1-re, az oroszok pedig Berezickij 90. perces találatával egyenlítettek Anglia ellen. Anglia aztán Sturridge góljával a 91. percben tudott 2-1-re győzni Wales ellen. Mindez azt jelenti, hogy

Walesnek egy ponttal kevesebb, Szlovákiának pedig eggyel több lenne.

Az angolok hol buktak, hol nyertek a hajrában. Érdekes, de a csoport végeredménye nem változna.

A C csoportban a németek és az északírek is gólt lőttek az ukránoknak a 90. perc után, ám ekkor már 1-0-ra vezettek, így itt nem lenne semmilyen változás.

A horvát meccsre vége is izgalmas volt

A horvátok még úgy is csoportelsők lennének a D csoportban, ha nem vennénk figyelembe a csehek 89. percben belőtt, 2-2-t jelentő büntetőjét. Egyszer azonban a horvátoknak is szükségük volt a jó hajrára, a spanyolokat Perisic 87. perces góljával győzték le. Így két pontot buktak ott, két pontot nyertek itt a legvégén. A spanyolok Piqué 87. percben szerzett góljával győzték le Csehországot, de e nélkül is meglett volna a második hely a csoportban.

A svédek kétszer is a hajrában buktak

Az E csoportban három meccs is a hajrában dőlt el. Az olasz Martins a 88. percben lett nyerő emberré a svédek ellen, míg az írek Brady góljával (85.) fektették két vállra Olaszországot, a belgák pedig Nainggolan találatával verték meg a belgákat. Olaszországnak, Belgiumnak nem hiányozna annyira ez a gól, az íreknek viszont nagyon is, ők nem mentek volna tovább. A svédek viszont kétszer is a hajrában buktak, így egy 80 perces Eb-n most ők is nyolcaddöntősök lennének.

Három meccs, öt pont Fotó: Polyák Attila - Origo

Az F csoportban Izland a magyarok ellen két pontot nyert volna Saevarsson öngóljának az anullálásával, Traustason Ausztria elleni hajrágólja miatt viszont ugyanennyit el is bukott volna egy 80 perces Eb-n. A mieinknek eggyel kevesebb pontjuk lenne, azaz

nem lennénk volna csoportelsők, ha nem egyenlítünk Izland ellen

a hajrában.

Szerencsére azonban nem 80, hanem 90 percesek a mérkőzések, annak pedig külön örülhetünk, hogy ilyen sok meccs is sok izgalmat tartogatott a hajrára.