Portugáliának az egyik legkeményebb védelmet kell áttörnie

Európa-bajnokság 2016 Portugália - Lengyelország
edzés  Cristiano Ronaldo
Portugal's forward Cristiano Ronaldo controls the ball during a training session at the team's base camp in Marcoussis, outskirts of Paris, on June 29, 2016, on the eve of the UEFA Euro 2016 quarter final football match Poland vs Portugal. / AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
Vélhetően a negyeddöntő lesz a lengyel védelem számára az eddigi legkomolyabb kihívás a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon, amelynek csütörtök esti mérkőzésén a Cristiano Ronaldo fémjelezte portugál támadósorral kerül szembe.
Vágólapra másolva!

A torna során eddig csak egy gólt kapott a Michal Pazdan és Kamil Glik által vezetett hátsó alakzat, de most egy apró hiba sem fér bele az egyre inkább formába lendülő Ronaldo és a hozzá hasonlóan kétgólos Nani ellen.

A magyar válogatott elleni 3-3-as döntetlennel zárult utolsó csoportmérkőzésen elért duplájával a 29 éves

Ronaldo lett az Eb-k történetének egyetlen játékosa, aki már négy tornán is gólt szerzett.

A nyolcaddöntőben szintén főszereplővé vált a háromszoros aranylabdás támadó, akinek lövésénél a horvát kapus még védeni tudott, de a kipattanó labdát Ricardo Quaresma a kapuba fejelte, és a portugálok ezzel a 117. percben szerzett góllal jutottak a legjobb nyolc közé.

Portugál készülődés Forrás: AFP/Francisco Leong

A lengyel védelem ugyanakkor ebben az évben, és különösen az Eb-n magabiztos maradt, 2016-ban a csapat csak három gólt kapott, a franciaországi tornán pedig az elsőt épp a nyolcaddöntőben, Svájctól, Xherdan Shaqiri látványos ollózása után.

Robert Lewandowskiék ugyanakkor a csoportkörben sem találkoztak olyan ellenféllel, amelynél a portugál támadókéhoz hasonló gyorsaságú futballistákkal kellett volna felvenniük a versenyt. A világbajnok németek más szisztémában játszottak a gól nélküli döntetlennel zárult csoportmeccsen, Észak-Írország és Ukrajna pedig szinte semmi veszélyt nem jelentett a lengyel kapura.

A támadósorban

Lewandowski eredménytelensége adhat okot az aggodalomra,

a Bayern München csatára ugyanis hiába volt a selejtezősorozat gólkirálya 13 találattal, az Eb-n egyelőre nem talált a kapuba.

Lengyel edzés Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Federico Gambarini

A Svájc ellen megnyert büntetőpárbajban, mint csapatkapitány, magára vállalta az első tizenegyest, amelyet magabiztosan értékesített is, ettől eltekintve viszont mindössze két kaput eltaláló lövése volt a tornán, mindkettő a nyolcaddöntős meccsen.

A portugál védelemnek Lewandowski mellett a balszélső Kamil Grosickire is figyelnie kell, aki gyorsaságával és kombinatív játékával okozhat bonyodalmat a nem túl fiatal, ugyanakkor meglehetősen tapasztalt hátsó sornak.

A két válogatott eddig 10 alkalommal találkozott, négy portugál és három lengyel siker mellett három meccs zárult döntetlennel.

Ronaldóra most is kulcsszerep vár Forrás: AFP/Francisco Leong

A portugál-lengyel összecsapás továbbjutója Walesszel vagy Belgiummal találkozik majd az elődöntőben. A szakértők szerint ez az egyenes kieséses szakasz könnyebb ága, a másikon ugyanis a világbajnok németek mellett Olaszország, a házigazda franciák és az Eb egyik meglepetéscsapata, Izland szerepel.

A csütörtök esti, 21 órakor kezdődő első negyeddöntőt a német Felix Brych vezeti majd a marseille-i Stade Vélodrome-ban.

negyeddöntő:
Lengyelország - Portugália
Marseille, Stade Vélodrome 21.00
v: Felix Brych (német)
A várható kezdőcsapatok (az uefa.com alapján):
Lengyelország: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski, Grosicki - Milik, Lewandowski
Portugália: Rui Patricio - Cedric, Fonte, Pepe, Guerreiro - Silva, William Carvalho, Sanches, Mario - Nani, Ronaldo