Már a 16 között megismétlődik az Eb-döntő

Olaszország-Írorország euro 2016 foci eb
LILLE, FRANCE - JUNE 22: Daryl Murphy (C) of Republic of Ireland competes for the ball against Andrea Barzagli (L) and Thiago Motta (R) of Italy during the UEFA EURO 2016 Group E match between Italy and Republic of Ireland at Stade Pierre-Mauroy on June 22, 2016 in Lille, France. (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon már a legjobb 16 között szembekerül egymással a legutóbbi torna két döntőse, a címvédő spanyol, valamint az olasz válogatott. Hétfői mérkőzésük a nyolcaddöntő legkiemelkedőbb párharca.
Vágólapra másolva!

Négy éve, a kijevi fináléban a spanyolok 4-0-ra nyertek egy rendkívül egyoldalú meccsen, így az olaszoknak van miért visszavágniuk. A mostani Eb csoportkörében mindkét gárda vegyes teljesítményt nyújtott. A spanyolok jól kezdtek, de aztán 2-1-re kikaptak a horvátoktól, így csak csoportmásodikként jutottak tovább, és ennek köszönhető, hogy már most összekerültek az olaszokkal.

A leginkább tapasztalt játékosokra építő olaszokat sokan leírták a rajt előtt, ennek fényében meglepetésként hatott, hogy mindjárt az első meccsükön 2-0-ra megverték a titkos favoritnak tartott belgákat, majd már a második mérkőzésükön - a svédek elleni 1-0-lal - bebiztosították a csoportelsőségüket. Később 1-0-ra kikaptak az írektől.

"Ugyanarra a lelkes hozzáállásra lesz szükségünk a spanyolok ellen, mint korábban a belgák ellen, akik ugyancsak erősebbnek tűntek nálunk" - mondta a hétfői összecsapás előtt Antonio Conte, az olaszok szövetségi kapitánya.

Amíg az olaszok védelmét többen a legjobbnak tartják az egész mezőnyben,

addig a spanyolok hátsó alakzata nyomás alatt képes meginogni. Igaz, elöl van egy Alvaro Moratájuk, aki eddig háromszor volt eredményes, s ezzel a walesi Gareth Bale-lel a góllövőlista élén áll.

A védelmében bízik Olaszország Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Rose

Conte rotálta csapatát a csoportkör alatt, spanyol kollégája, Vicente Del Bosque viszont sok kritikát kapott amiatt, hogy gyakorlatilag ugyanazt az együttes küldte pályára mind a három mérkőzésen. "Elfogadom a bírálatot, együtt jár a munkámmal. Ezzel együtt ha változtattam volna, és szintén kikapunk, akkor mindenki azt mondaná: miért változtattam azon, ami működött? Nem volt okom változtatni" - mondta ezzel kapcsolatban a szakember.

A spanyolok rekordot jelentően sorozatban harmadszor nyerhetik meg az Eb-t. A nyolcaddöntő rangadója hétfőn 18 órakor kezdődik a párizsi Stade de France-ban, a játékvezető a török Cüneyt Cakir lesz. A párharc továbbjutója Németországgal találkozik a negyeddöntőben.