Megverjük a belgákat? Szavazzon!

Kleinheisler László
Hungary's midfielder Laszlo Kleinheisler celebrates after a goal by Hungary's forward Adam Szalai during the Euro 2016 group F football match between Hungary and Austria at the Matmut Atlantique stadium in Bordeaux on June 14, 2016. / AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap 21 órától játszik a sztárokkal felálló belga csapattal a franciaországi Európa-bajnokság toulouse-i nyolcaddöntőjében. A fogadóirodák nem sok esélyt adnak a magyar válogatottnak, pedig Bernd Storck csapata már eddig is többször borította a papírformát.
Vágólapra másolva!

A magyar válogatott eddig a torna üde színfoltja. Nemcsak eredményeivel hívta fel magára a figyelmet, hanem a mutatott játékával is. Az Eb előtt elsősorban stabil védekezésében bízhatott a csapat, ugyanakkor a csoportkörben hatékony támadójátéka okozott meglepetést. Amíg idei három felkészülési mérkőzésén egyetlen gólt szerzett, azt is szabadrúgásból, addig az Eb-n - Walesszel holtversenyben - hat találatával a legeredményesebb csapat.

Szavazzon!

Mire megyünk a belgákkal?

Az öt pontjukkal veretlenül csoportelső magyarok meccsről meccsre jobb teljesítményt nyújtottak. Elsőként Ausztriát győzték le 2-0-ra egy kiegyenlített mérkőzésen, majd úgy játszottak 1-1-es döntetlent Izlanddal, hogy az egész találkozón fölényben futballoztak. Végül a sokkal jobb játékosokból álló portugálokkal szemben az Eb eddigi egyik legjobb összecsapásán értek el 3-3-as döntetlent úgy, hogy

Storck több alapemberét pihentette,

nehogy azok eltiltás miatt ne szerepelhessenek a nyolcaddöntőben.

A L'equipe szerint az eddigiek alapján Storck az Eb második legjobb edzője Fotó: Polyák Attila - Origo

A sokak által titkos favoritnak tartott belgák kifejezetten rosszul rajtoltak, ugyanis váratlanul sima, 2-0-s vereséget szenvedtek az olaszoktól. Ezt követően eddigi legjobb teljesítményüket nyújtva könnyed, háromgólos győzelmet arattak az írek felett, majd egy viszonylag gyenge mérkőzésen, a hajrában elért találattal gyűjtötték be a három pontot Svédország ellen, ezzel másodikként léptek tovább az E csoportból.

A belga újságírók egybehangzó véleménye szerint nemzeti együttesük legnagyobb gyengesége, hogy

csapatként nem játszik jól,

emiatt adós maradt a szórakoztató és hatékony játékkal, ami a futballisták önbizalmának sem tett jót.

Legfőbb erényként pedig azt említették, hogy számos játékos, például Eden Hazard vagy éppen Romelu Lukaku egyéni villanásokkal bármikor képes eldönteni egy-egy találkozót.

A papírforma az elmúlt két hét ellenére is a belgák sikerét ígéri, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a világhírű William Hill fogadóiroda a megjátszott tét 6,5-szeresét fizetné vissza magyar győzelem esetén a szerencsés fogadóknak.

Eden Hazard (balról a második) és a belga csapat így készül a nyolcaddöntőre Forrás: AFP/Belga Photo/Bruno Fahy

A két csapat közös múltja alapján is Belgium az esélyes, ugyanis

Magyarország 58 éve nem győzte le mostani ellenfelét,

amely néhány hónapja még vezette a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáját, jelenleg pedig a második. A 44 év után ismét Eb-résztvevő magyarok legutóbbi vereségüket éppen a belgáktól szenvedték el az Eb-n, az 1972-es torna bronzmérkőzésén.

A magyaroknál egyedül Fiola Attila sérülése okoz gondot, de a portugáloktól kapott három gól ellenére Storck valószínűleg ismét ugyanannak a védelemnek szavaz bizalmat, azaz Lang Ádám lesz a jobb oldali hátvéd, a helyét pedig videotonos klubtársa, Juhász Roland veszi át középen. Eltiltottja nincs a csapatnak, ugyanakkor

nyolc játékosnak is vigyáznia kell,

mivel - továbbjutás esetén - újabb sárga lapos figyelmeztetéssel eltiltás miatt nem léphetnének pályára a negyeddöntőben.

Ami a szakvéleményeket illeti, a volt magyar kapitány Lothar Matthäus szerint 3-0-ra nyernek a belgák, a walesi Gareth Bale pedig már eleve úgy tekintett előre, hogy a négy közé jutásért Belgiummal játszanak majd, ha kiverik az északíreket.

A magyar-belga nyolcaddöntő a szerb Milorad Mazic sípjelére vasárnap 21 órakor kezdődik a dél-franciaország Toulouse-ban.

A várható kezdőcsapatok:
Magyarország: Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland, Kádár Tamás - Gera Zoltán, Nagy Ádám - Lovrencsics Gergő, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám
Belgium: Thibaut Courtois - Thomas Meunier, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen - Radja Nainggolan, Axel Witsel - Yannick Carrasco, Kevin De Bruyne, Eden Hazard - Romelu Lukaku