Csak Németország boldogul a labdával

Németország-Szlovákia euro 2016 foci eb GÓL 2-0
Germany's forward Mario Gomez (C) celebrates with Germany's midfielder Julian Draxler and Germany's midfielder Thomas Mueller (R) after scoring a goal during the Euro 2016 round of 16 football match between Germany and Slovakia at the Pierre-Mauroy stadium in Villeneuve-d'Ascq near Lille on June 26, 2016. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Nagyjából 2006, a Barcelona–Arsenal BL-döntő óta a labdatartásra épülő, proaktív futball uralta Európa és a világ fociját. Mára a trend megfordulni látszik: a 2016-os Bajnokok Ligája sorozat és a franciaországi Eb is inkább a reaktív csapatokról szól.
Vágólapra másolva!

A 2016-os Európa-bajnokság egyelőre nem a labdabirtoklásra építő csapatok sikerét hozza.

Nem sokra mentek a labdabirtoklással

A legmagasabb labdabirtoklási mutatóval rendelkező öt csapat közül csak kettő jutott a legjobb nyolc közé, Németország és Portugália, de utóbbi kapcsán meg kell jegyezni, hogy játszott meccset azzal az Izlanddal, melynek labdabirtoklása 35 százalékon mozog – ez minden bizonnyal történelmi rekord az Eb legjobb nyolc csapatának mezőnyében.

Egyelőre csak Németország képes ötvözni a látványos és hatékony, labdatartásra épülő futballt Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Eközben a legtöbb sikeres passzt bemutató Spanyolország, amely a második legmagasabb labdabirtoklásssal rendelkezik a németek között, sansztalanul esett ki Olaszország ellen, Anglia (negyedik legtöbb passz, harmadik legmagasabb labdabirtoklás) pedig egyenesen nevetség tárgyává vált.

A legjobb nyolc közé jutott csapatok labdabirtoklási mutatója:


Hasonló a helyzet, ha nem a labdabirtoklást, hanem a sikeres passzok számát vizsgáljuk.

A legjobb nyolc közé jutott csapatok sikeres passzainak száma:


A magyar válogatott egyébként 1488 sikeres átadással zárta a tornát, ezzel a vonatkozó rangsor 7. helyén áll, míg labdabirtoklásban 54 százalékot teljesített Bernd Storck csapata, amivel a lista 8. helyét foglalja el.

José Mourinho a MU-nál folytatja a pályafutását Forrás: Origo

Az edzőknek fontosabb a védekezés

Az Eb persze különleges esemény abból a szempontból, hogy a válogatotaknak sokkal kevesebb idő áll rendelkezésükre, hogy felépítsék a játékukat, ezért az edzők inkább a védelmi sémák kidolgozására összepontosítanak a torna előtt, és másra nincs igazából idő. Persze vannak edzők, akik minden körülmények között a labda nélküli játékot preferálják.

José Mourinho eszmerendszere

1. Az a csapat nyeri a meccset, amelyik kevesebb hibát követ el.
2. A futball azokat a csapatokat jutalmazza, akik több hibára tudják kényszeríteni
az ellenfelüket.
3. Idegenben nem szabad megpróbálni felülmúlni a hazai csapatot, a cél, hogy felnagyítsuk a gyengeségeiket, és ezzel a fegyverrel győzzük le őket.
4. Aki a labdát birtokolja, az fog több hibát elkövetni.
5. Aki önként lemond a labdabirtoklásról, az a hibák elkövetésének esélyéről is lemond.
6. Féljen az, akinél a labda van.
7. Labda nélkül erősebb egy csapat, mert a területet kontrollálja, míg az ellenfél csak a labdát.

Emellett az is tény: a világ legjobb edzői már régen nem vállalnak munkát a válogatottak élén, nem véletlen, hogy Joachim Löw és Antonio Conte csapatai emelkednek ki a mezőnyből a mutatott játék alapján.

Nemcsak a válogatottak játéka változik

A 2014/2015-ös Bajnokok Ligájában azok a csapatok jutottak a legjobb négy közé, amelyek labdabirtoklási mutatója a legmagasabb volt a sorozatban: sorrendben a Barcelona, a Bayern München, a Real Madrid és a Juventus.


A labdabirtoklása építő futball uralta Európát. Az idei szezonra ez azonban megváltozott, de hogy ez egy hosszútávú trend-e, az egyelőre nem látszik.